Mikulášská nadílka v rouškách a bez pytle

Foto: Romana Jomíková
ZLÍN - Jindy plné náměstí stánků, jídla, rodin s dětmi a tradičních mikulášských družin. Ale letos bylo všechno poněkud jinak. COVID-19 ovlivnil také velmi oblíbené nadělování svatého Mikuláše, které si musel zajistit každý sám.

Zpravidla svátečně zaplněné náměstí Míru ve Zlíně bylo v sobotu téměř liduprázdné. Nevypadalo to ani na blízký příchod Vánoc, jelikož svítilo slunce a teplota se vyšplhala až na 13°C. Mnoho lidí, ale raději zavítalo do obchodů, které se od čtvrtka znovu otevřely a nakupovali vánoční dárky. Často Mikuláš s andělem a čertem navštěvovali právě nákupní centra, ale tentokrát tomu bylo jinak. Většina prodejen měla asi co dělat s počítáním zákazníků, natož ještě obstarat Mikuláše s jeho družinou.

Mikuláš s andělem a čertem museli vynechat i některé školky a školy, ale jiní to vyřešili tak, že rozdělovali nadílku venku na čerstvém vzduchu a díky nařízení vlády se všechny děti v pořádku vrátily domů, protože čert měl zakázané odnést si je do pekla.

Našlo se i pár odvážlivců, kteří vyrazili do domácností za dětmi. Kromě povinné svaté výbavy, byla nutná desinfekce a roušky, jelikož stále musíme chránit naše zdraví. „Běžně obejdeme desítky domácností, ale letos navštívíme sotva půlku. A ani si nikoho nemůžu sbalit do pytle,“ prozradil nám trochu smutně čert z Prštného.

Autor: Adéla Václavíková

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x