Miroslav z Otrokovic přišel na 350. odběr krevní plazmy, stal se z něj rekordman

Miroslav Chytil z Otrokovic se stal rekordmanem v dárcovství krevní plazmy. Foto: Sanaplasma Zlín
OTROKOVICE - Už od roku 2007 daruje krevní plazmu Miroslav Chytil z Otrokovic. Pravidelně, každých 14 dní. Jako vůbec první dárce ve zlínské sanaplasmě dosáhl úctyhodného 350. odběru, za což mu patří veliký respekt a poděkování.

Miroslav Chytil daroval během posledních 15 let už přes 300 litrů krevní plazmy. „Do sanaplasmy jsem začal chodit hned, jakmile ve Zlíně otevřela. Vím, že hodně lidí je na lécích z ní závislých. A připadalo mi to jako nejjednodušší způsob, jak jim pomoci,“ popisuje pan Chytil s tím, že vedle plazmy chodí darovat i krev. „Jsem sice retro, ale mám dobré žíly, odběry mi nic nedělají,“ vysvětluje aktivní šedesátník, který k dárcovství už přivedl i několik svých přátel.

V odběrovém centru sanaplasma se po těch letech cítí jako doma. „Zažil jsem tu úplně všechny zaměstnance. A dnes máme s mnohými nadstandardní vztahy. Tykáme si a probíráme svůj osobní život. Je tu pohoda,“ dodává.

Sanaplasma v současné době provozuje síť 11 odběrných center pro darování plazmy v České republice. Od svého vzniku v roce 2006 se stala jedním z předních odborníků na sběr vysoce kvalitní plazmy. Ta je používána pro výrobu léků, které zachraňují životy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x