Mnoho tváří Barumky. Když běhala husí kůže

Michal pracoval i pro Českou televizi, foto: rodinný archiv
ZLÍN - Naprosto nepostradatelnými tvářemi zlínského klenotu Barum Czech Rally Zlín neboli Barumky jsou kameramani. Chlapíci řádně označení, ovšem i tak se svým nářadím v samotném centru dění a tudíž i v možném ohrožení vlastního zdraví. Zkuste se dívat okem kamery a ještě dbát dostatečně o vlastní bezpečí. Zvládnout se to dá, ale je to mimořádně náročné. A některé zkušenosti naštěstí zaváté časem o tom dodnes přesvědčují.

„Natáčet na Barumce je pro každého z nás do značné míry prestiž, točit rychlá auta je mimořádně zajímavé a stejně tak nebezpečné,“ vrací se do vzpomínek Michal Kratochvíl.

„Kolem roku 2000 kraloval posádkám Barumky hvězdný Ital Enrico Bertone. My jsme tehdy v regionální televizi nevyráběli jenom šoty a zpravodajství, ale také zhruba čtyřicetiminutové video jako průřez celou akcí. Bylo tedy logické, že já i moji kolegové jsme zaměřovali pozornost právě na špici závodu, tehdy u Halenkovic přišel možná osudový okamžik mého života. A nejen mého,“ vypráví robustní zkušený chlap, který ovšem tehdy spíše sbíral zkušenosti.

„Nechci to více dramatizovat, je to už 22 let, ale byl to šok. Chtěl jsem pořídit exkluzivní záběry Bertoneho, stoupl jsem si zřejmě více, než jsem měl do cesty a on mne ve velké rychlosti, naštěstí jen z boku prostě srazil. Letěl jsem vzduchem a aby to bylo dokonale provedené, srazil jsem o kus dál kolegu Martina, který byl v té době režisérem a uměl i s kamerou. To, že jsme zůstali živí a relativně zdraví, třebaže jsem utrpěl řadu zranění, považuji dodnes za malý zázrak,“ komentuje zlý okamžik po letech kameraman.

Jeho životu nebezpečný okamžik budiž rozumným varováním i pro desítky těch, kteří ať už jako profesionálové či diváci snaží pořídit ty nejlepší záběry.

„Prošel jsem si s kamerou opravdu moře situací i akcí, ale tohle byl určitě nejdrsnější zážitek,“ vypráví Michal a nabízí i video z daného okamžiku, kdy mu šlo o život.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x