Modernizace Baťovy nemocnice vyvrcholí stavbou centrálního pavilonu urgentní medicíny. Vznikne také nová porodnice

Vizualizace
ZLÍN – V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba nové porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vznikat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun.

Rada Zlínského kraje a vedení nemocnice představily postup modernizace areálu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, která by měla vyvrcholit na přelomu let 2027 a 2028 výstavbou nového centrálního pavilonu. Tomu budou předcházet investice, které povedou k celkovému omlazení areálu a vytvoření kvalitního zázemí pro pacienty i zaměstnance.

Součástí investic bude například stavba nové porodnice, modernizace plicního pavilonu či rozšíření hematologicko-transfuzního oddělení. Záměr bude v následujících dvou měsících debatován s odbornou veřejností, v dubnu ho pak projedná krajské zastupitelstvo.

Nová centrální budova je navržena univerzálně a variabilně s možností další přístavby. To platí pro celý koncept modernizace Baťovky. Díky tomu můžeme nemocnici v dalších letech dál rozvíjet a pružně reagovat na vývoj zdravotnictví a potřeby pacientů,“ uvedl k plánu modernizace hejtman Radim Holiš.

V následujících čtyřech letech bude KNTB a Zlínský kraj s pomocí zdrojů z evropských fondů investovat do areálu nemocnice přes 2 miliardy korun. „Máme připraven reálný plán, který kromě výstavby nového polybloku urgentní medicíny zahrnuje také nevyhnutelné řešení technického stavu budov a modernizaci stávajících oddělení. Současně s tím budeme areál připravovat na výstavbu nového srdce nemocnice. Už koncem loňského roku jsme opravili interní JIP, letos nás toho čeká opravdu hodně,“ vysvětlil předseda představenstva KNTB Jan Hrdý.

Aktuálně v areálu Baťovy nemocnice probíhá rekonstrukce kardiologické JIP a chirurgického oddělení, už v březnu začne oprava operačních sálů a hemodialýzy a postupně se bude pracovat na dětském oddělení a operačním sále pro gynekologii.

Na místě dnešních budov 16, 17 a 18 pak začne na přelomu let 2024 a 2025 výstavba nového pavilonu pro matku a dítě. Do budovy dnešní porodnice se následně přestěhuje oční oddělení, ORL a ortopedie. Poté plán modernizace počítá se samotným zahájením výstavby centrálního polybloku urgentní medicíny, který se bude nacházet v blízkosti hlavní brány. Centrální budova se bude skládat z pěti bloků po pěti patrech.

Za největší přínos z pohledu pacientů považuji ucelené a promyšlené řešení akutních provozů a zejména urgentního příjmu, které budou soustředěny na jednom místě a prakticky tak odpadnou nutné převozy pacientů v rámci nemocnice,“ vyzdvihla výhody projektu náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za zdravotnictví.

Suterén polybloku urgentní medicíny bude sloužit pro parkování, v prvním podlaží se budou nacházet urgentní příjem a zobrazovací metody. Ve druhém patře bude sídlit invazivní kardiologie, kardiologická a neurologická JIP a endoskopie. Třetí nadzemní podlaží využije nemocnice pro umístění operačních sálů, ARO a chirurgickou a interní JIP. Čtvrté a páté patro budou určeny pro standardní lůžkové stanice, na střeše bude vybudován heliport.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x