Movember v Uherskohradišťské nemocnici. Na vyšetření dorazilo přes 1 500 zájemců

Během listopadu se nechalo na oddělení klinické biochemie otestovat celkem 1 502 mužů. Foto: NEMUH
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Pátý ročník celosvětové kampaně Movember, jež si klade za cíl upozornit na prevenci rakoviny varlat a prostaty, se těšil letos již podruhé velkému zájmu. Během měsíce listopadu se nechalo na oddělení klinické biochemie otestovat celkem 1 502 mužů, výsledky čtyř z nich signalizovaly vážný problém.

Vůbec poprvé se v letošním ročníku všechny výsledky se zvýšenou hodnotou zahrnuly do tzv. „šedé zóny“.  Ocitlo se zde tak 211 mužů, což činí 14, 1 % procent z celkového množství odebraných vzorků. „Zvýšené hodnoty mohou být ukazatelem změn na prostatě, pro kontrolu doporučujeme pacientům zvolit raději další metodu – sono či palpační vyšetření na urologické ambulanci,“ říká Ing. Bronislava Rozhonová, primářka oddělení klinické biochemie.

Minulý ročník byl navzdory přesunu kvůli špatné epidemické situaci rekordní. Movember proběhl v Uherskohradišťské nemocnici netradičně v únoru a vyšetření absolvovalo 1 527 zájemců. Spolu s počtem odebraných vzorků během listopadu, otestovalo oddělení klinické biochemie v rámci této akce během roku 2021 přes 3 000 klientů.

„Zájem veřejnosti o vyšetření byl letos opravdu velký. S vypětím všech sil jsme moc rádi, že se Movember uskutečnil ve správném termínu, i když mnohé odběrové dny byly v kombinaci s dalšími odběry opravdu na hraně našich kapacitních i personálních možností. V akci ovšem vidíme smysl a v tradici jejího pořádání bychom chtěli nadále pokračovat,“ dodává primářka Rozhonová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x