Mutace omikronu na vsetínských základních školách je na vzestupu

Ilustrační foto
VSETÍN - Vlna nákazy covidem-19 mutací omikron sílí v celé České republice. Vzestup případů při pondělním testování zaznamenali také na vsetínských základních školách. Dětí s pozitivním antigenním testem skokově přibylo.

Měli jsme záchyt 14 žáků, které jsme poslali domů. Některé děti už ani do školy nešly, protože se testovaly doma. Třídní kolektivy jsou docela ochuzené o spolužáky. Bohužel máme nemocné také učitele, nicméně výuku zatím máme zajištěnou, z větší části i aprobovaně,“ uvedl ředitel Základní školy Luh Vsetín Petr Kořenek.

V karanténě ale základní škola Luh aktuálně žádnou třídu nemá. Do karantény se posílají třídy až v okamžiku, kdy je pozitivita prokázaná na PCR testu. Trvá tři až čtyři dny, než se pozitivita na PCR testu prokáže. To je současně doba, za kterou přibližně uplyne pětidenní karanténa. Pokud budeme mít dostatek personálu, budeme učit. V okamžiku, kdy nám dojdou personální zdroje, požádáme o odlišnou organizaci školního roku a provoz dočasně uzavřeme,“ dodal Kořenek.

Z pohledu karantén je aktuálně nejvíce tříd doma ze Základní školy Trávníky. Musím říct, že situace je poměrně náročná. V rámci testování jsme měli 11 pozitivních žáků a 1 pozitivního učitele. V tuto chvíli máme celkem čtyři třídy v karanténě a dvě další třídy jsou v karanténě částečně. Celkově máme ve spojení s covidem asi deset učitelů doma,“ řekl ředitel Základní školy Trávníky Libor Slováček.

Pro vedení školy to znamená reagovat na aktuální situaci a zvládnout i covid agendu, která je vzhledem k počtu pozitivně testovaných dětí rozsáhlá.

To nám teď opravdu zabírá minimálně třicet procent času. Například včera jsem trávil čas asi od osmi do půl třetí zadáváním dat do systému, komunikoval jsem s hygienou, s rodiči, trasoval. Někdy se ta práce musí udělat třeba i v odpoledních hodinách nebo během víkendu,“ upřesnil Slováček.

Na vsetínské Ohradě odhalilo pondělní testování dvě desítky dětí s pozitivním výsledkem, tři třídy jsou v karanténě. Nárůst případů pozorují také na vsetínské Základní škole Rokytnice.

Tento týden je vidět, že se počet pozitivních žáků zvyšuje, odhalili jsme pět takových případů. Z učitelů jsme měli pozitivně testovaného jednoho,“ uvedl ředitel Základní školy Rokytnice Hynek Hromada.

Podle ředitelů základních škol se situace bude ještě zhoršovat, určitou nadějí by ale mohly být blížící se pololetní a jarní prázdniny.

Zdroj: RTV

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x