Muž chtěl prodat kolo přes internet. Podvodník mu z účtu odčerpal přes tři sta tisíc

Foto: policie.cz
ZLÍN – Zlínští policisté a kriminalisté z oddělení analytické a kybernetické kriminality pátrají po pachateli, který se dopustil trestného činu podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Podvodník se naboural do bankovního účtu osmačtyřicetiletého muže ze Zlína, ze kterého odčerpal přes tři sta tisíc korun.

O tom, že vynalézavost podvodníků nezná mezí, se před pár dny přesvědčil osmačtyřicetiletý muž ze Zlína. V průběhu komunikace se zájemcem o jízdní kolo, které nabízel k prodeji prostřednictvím internetu na inzertním portálu, přišel o více než tři sta tisíc korun.

Muž se prostřednictvím internetového bankovnictví přihlásil do svého bankovního účtu a s úžasem zjistil, že někdo z jeho účtu odčerpal finance v několika různých částkách, které byly přeposlány na různá čísla účtů,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Pachatel zároveň odčerpal peníze z firemního účtu i z účtů jeho rodinných příslušníků, které  jsou vedeny pod jeho bankovnictvím. „Celkově se jednalo o částku přesahující tři sta tisíc korun,“ pokračovala Kozumplíková.

Záhy si muž vzpomněl, že před dvěma dny vystavil k prodeji na inzertním portále na internetu jízdní kolo, načež na inzerát odpověděla žena, která naprosto nepochopitelně poslala prostřednictvím zprávy odkaz na peněžní převod. Byl to ovšem podvodný odkaz, který na první pohled vypadal jako bankovní aplikace.

Muž se prostřednictvím přístupového jména a hesla přihlásil ke svému bankovnímu účtu. I když se přihlášení nezdařilo, v tom okamžiku pachatel znal přístupová hesla do jeho bankovnictví, prostřednictvím kterých se sám přihlásil k mužovu účtu, kde si nastavil potřebné údaje k finančním transakcím a v několika platbách si na svoje účty převedl finanční prostředky, aniž by o tom majitel účtu věděl,“ sdělila Monika Kozumplíková.

Podvedený muž zjistil zmizení peněz z účtu až po dvou dnech, což ihned ohlásil jak své bance, tak policii. Pachateli v případě jeho vypátrání a odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Nutno dodat, že v případě podvodů prostřednictvím internetu je velice pracné a často nemožné vypátrat pachatele, protože se ve většině případů jedná o naprosto anonymní vysoce sofistikovanou trestnou činnost s přesahem do zahraničí,“ zakončila Monika Kozumplíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x