My Tři králové (po roční pauze) jdeme k vám

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Jejich hlavním dnem bude sobota 8. ledna, třebaže Tři králové, rozuměj Kašpar, Melichar a Baltazar, slaví svátek o dva dny dříve. Na rozdíl od loňského roku se letos podle všeho vrátí do starých dobrých kolejí. To znamená, že dětská družina včetně dospělého vedoucího dorazí k štědrým dárcům přímo domů a lidé dobré vůle tak nebudou muset jako loni třeba do kostelů, obchodů či na obecní úřady.

„To nás opravdu moc těší, loni kvůli bující pandemii koronaviru byla situace podstatně složitější, lidé darovali peníze na různých místech v obcích a městech, často on-line, na sbírku rozhodně nezanevřeli, prokázali dobrá srdce, ale tuto obvyklou formu nic nenahradí,“ dává najevo spokojenost Pavla Romaňáková ze zlínské Charity, která koordinuje sbírku v regionu už šestnáctým rokem.

Loni se na Zlínsku podařilo vybrat 1 708 000 korun, což byl úspěch, ovšem vzhledem k nepříznivé epidemické situaci to bylo o půl milionu méně ve srovnání s rokem 2020.

V celé zemi se tak vybralo o 50 milionů méně, znovu v porovnání s rokem 2020. To by letos mělo být jinak.

„Peníze, které lidé darují, mají samozřejmě své určení. U nás to už tradičně bývá například pomoc Nemocnici Milosrdných bratří ve Vizovicích, podpoříme také mimo jiné projekt letního pobytu pro vážně nemocné děti, část peněz půjde i na chudé chlapce do Bulharska,“ nastiňuje následné využití peněz Romaňáková.

Podle jejich slov je letos zájem dětí i vedoucích družin značný, a tak se čekají druhou lednovou sobotu otevřená srdce lidí, ale hlavně otevřené dveře jejich domů.

Kouzlo už více než dvě desetiletí trvající charitní sbírky nespočívá podle názorů zkušených odborníků ani tak ve výši částek, jako spíše v tom, kolik lidí se do ní zapojí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x