Na odbočce do Slušovic vzniká velkokapacitní okružní křižovatka

Foto: televize TVS
ZLÍNSKO - Křižovatka na Slušovice u Lípy patří k problémovým dopravním místům ve Zlínském kraji. To by se ještě mělo zhoršit po vybudování části dálnice D49. Ředitelství silnic a dálnic zde proto staví okružní křižovatku.

Velkokapacitní okružní křižovatka vyrůstá na silnici I/49 u Lípy, kudy vede hlavní dopravní tah ze Zlína do Vizovic a dál na Valašsko. Denně tudy projede dvanáct tisíc aut a v dopravních špičkách se silnice už v minulosti ucpávala. Problémem bylo hlavně odbočení ze Slušovic, docházelo tu často i k dopravním nehodám. Za několik let sem navíc budou sjíždět řidiči z dálnice D49 a provoz tak v tomto místě ještě více zhoustne.

Je to nehodové místo, proto bylo potřeba ho řešit. Jednou z variant byla světelná signalizace podobná té na průtahu Zlínem a Otrokovicemi, ale nakonec bylo rozhodnuto, že se postaví velká okružní křižovatka, která převede budoucí provoz, jenž vznikne po dostavbě dálnice D49, do Slušovic,“ informoval ředitel zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

Stavbu za 36 milionů korun připravovalo ŘSD pět let. Muselo především vykoupit část pozemků, přeložit sítě a vykácet dřeviny. Křižovatka je budována po etapách tak, aby byl jen minimálně narušen provoz po hlavní dopravní tepně, tedy po silnici I/49. Po ní mohou řidiči dál projíždět ve dvou pruzích a omezuje je pouze snížená rychlost.

Žádáme od řidičů projíždějících přes stavbu velkou pozornost, protože v každé etapě se bude upravovat nebo měnit dopravní režim.Byli bychom podstatně rychlejší a dokonce i levnější, kdybychom stavěli najednou. To bychom ale museli celý ten uzel uzavřít, což místnímu provozu udělat nemůžeme,“ vysvětlil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V prvních třech etapách stavby však není možné odbočit do ani ze Slušovic. Osobní i nákladní vozidla musí ve směru ze Slušovic na Lípu i opačným směrem opravovanou křižovatku objíždět přes Zádveřice. Po celou dobu stavebních prací je uzavřena protější místní komunikace Lípa – Paseky.

Okružní křižovatka o průměru 42 metrů by měla být hotová do poloviny září letošního roku.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->