Do Baťovy a Uherskohradišťské nemocnice přišla v úterý téměř stovka dárců. Krve je však obecně nedostatek

Lukáš Kovačik. Foto: KNTB
ZLÍN, UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Na 14. června každoročně připadá Světový den dárců krve, jehož cílem je upozornit na společenský význam dárcovství nejvzácnější tekutiny. Tento záměr podpořili také zdravotníci z Baťovy a Uherskohradišťské nemocnice.

V krajské nemocnici ve Zlíně přivítali celkem 40 dárců krve. Vzhledem k tomu, že v úterý bývá tradičně o darování krve menší zájem, počet příchozích zdravotníky potěšil.

Během léta je vždy náročnější období, více úrazů, mnohdy více akutních operací. Což znamená i potřebu většího množství krve. Proto prosím všechny dárce – pokud je to možné – aby přišli darovat krev ještě předtím, než odjedou na dovolenou. Po dovolených totiž vznikají různá omezení, kvůli kterým si musí dát pauzu,“ apeluje na dárce primářka Hematologicko-transfuzního oddělení krajské nemocnice Jana Pelková.

Podle ní je v současné době nedostatek krví s negativním Rh faktorem. Konkrétně ve zlínské nemocnici nejvíce chybí krevní skupiny A- a 0-.

Do Zlína přijel v úterý darovat krev také Petr Pravdík z Rackové. „Darování krve považuji za důležité. Nebolí a může někomu pomoct. Začal jsem ještě na vojně s kamarády a dnes je to již můj 57. odběr.“

Důležitost darování krve potvrzuje i další „muž činu“ Lukáš Kovačik z Fryštáku. „Hlavním impulsem pro mě bylo, že chodila celá rodina. Chtěl jsem navázat na tradici a pomáhat nemocným.“

Světový den dárců krve oslavili také v Uherskohradišťské nemocnici, kam své kroky nasměrovalo celkem 53 dobrovolných dárců, z toho 11 z nich dorazilo k odběru poprvé.

Darování krve je moc důležité. Nikdy nevíme, kdy budeme krev sami potřebovat. Může se přihodit autonehoda nebo nějaké onemocnění. Zejména naši pacienti v hematologické ambulanci potřebují pravidelně dostávat krevní transfuze, na kterých jsou závislí a jsou pro jejich život nezbytně důležité,“ uvedla Žaneta Lechnerová z Hematologicko-transfuzního oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Jeden odběr představuje asi 450 ml krve. Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku od 18 do 65 let a vážící minimálně 50 kg.

V posledních letech bohužel nestačí počet dárců krve vyrovnávat jejich úbytek, který je daný věkem či nemocemi.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x