Na třech základních školách v Uherském Brodě museli vyhlásit karanténu

Na třech základních školách v Uherském Brodě museli vyhlásit karanténu. Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Ve třech největších základních školách v Uherském Brodě museli vyhlásit karanténu kvůli pozitivním testům na covid-19. Ta se zatím týká jen třídních kolektivů, situace se ale rychle zhoršuje v celém Zlínském kraji.

Nákaza koronavirem sílí i mezi dětmi, školních tříd v karanténě přibývá. Podle informací z krajské hygieny se nařizování izolací a karantén ve školách týká celého Zlínského kraje a počet zajištěných pozitivních osob a jejich rizikových kontaktů se vzhledem k aktuální situaci zvyšuje.

Minulý týden jsme intenzivně sledovali rozhodnutí hlavní hygieničky o tom, zda dá doporučení ředitelům prodloužit podzimní prázdniny. Nakonec Zlínský kraj vyhodnotila tak, že doporučení nedá a ponechá rozhodnutí na jednotlivých zřizovatelích. Ve Zlínském kraji prodloužení podzimních prázdnin využily dvě školy,uvedla radní Zlínského kraje pro oblast školství Zuzana Fišerová.

V Uherském Brodě ale přesto museli vyhlásit karanténu kvůli pozitivním testům ve školní jídelně Základní školy Masarykovo náměstí. Na Základní škole Pod Vinohrady se pozitivní test objevil minulý pátek u jednoho žáka a podobná situace je i na Základní škole Na Výsluní, kde měl pozitivní výsledek jeden žák a jeden kantor.

Více než polovina tříd nám spadla do karantény, přestože máme pouze jednoho žáka prokazatelně nakaženého a infikovaného jednoho učitele. Musíme se teď řídit pokyny Krajské hygienické stanice, která nás poměrně dobře instruuje. Svým způsobem máme i trošku štěstí, že nám toto období spadlo do podzimních prázdnin. Pokud tedy rodiče budou respektovat všechny pokyny od hygieny a nechají své děti testovat, mohli bychom se už po prázdninách vrátit do normálu,řekla ředitelka ZŠ Na Výsluní Dagmar Bistrá.

V těchto případech se ale musí dodržet lhůty. To znamená, že žáci musí být otestováni v rozmezí mezi pátým a sedmým dnem po kontaktu s infikovanou osobou.

Karanténu nařizuje Krajská hygienická stanice Zlínského kraje podle platného mimořádného opatření a rozhodnutí protiepidemiologického oddělení všem osobám z rizikového kontaktu s pozitivní osobou. Výjimku mají podle pravidel ministerstva zdravotnictví jen očkovaní školáci a studenti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x