Na vytipovaných místech u řeky Dřevnice se v létě nebude sekat tráva. Důvodem je ochrana motýla

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
ZLÍN – Letos v létě dojde v blízkosti cyklostezky u Dřevnice v Malenovicích a v Loukách ke změně režimu sečení, a to v termínu od 10. června do 15. září. Důvodem je ochrana stanoviště chráněného modráska bahenního.

Levý břeh Dřevnice je v určitých místech stanovištěm modráska bahenního, druhu chráněného v rámci Natury 2000. I když v České republice není tento modrásek dramaticky ohrožen, je díky Natuře legislativně chráněn.

Negativních vlivů na populaci modrásků je celá řada a z minulých let je podle odborníků jasně patrný pokles jejich početnosti kolem Dřevnice. Z tohoto důvodu jsme ochráncům modráska bahenního vyšli vstříc a jimi doporučené úseky kolem řeky v létě sekat nebudeme,“ uvedl náměstek primátora města Zlína pro oblast životního prostředí a zemědělství Vojtěch Volf.

Nový plán sečení se týká několika úseků. První se nachází od místa Zlín-Louky až po Zlín-Malenovice a týká se jen strany cyklostezky směrem k řece. „Úsek lze sekat jen do vzdálenosti 1,2 m od okraje cyklostezky a odpočívadel,“ upřesnil mluvčí Zlína Tomáš Melzer.

Druhý úsek v Malenovicích, za průmyslovým areálem a strojírnami, se týká obou stran cyklostezky a nebude se sekat vůbec. „Ve výjimečných případech, např. při neobvyklém růstu vegetace, lze ve stanoveném období mezi 10. červnem a 15. zářím sekat okolí cyklostezky jen do vzdálenosti 0,2 – 0,25 m od obou okrajů cyklostezky,“ pokračoval Melzer.

Zlínská radnice se tímto krokem přidala k ochráncům tohoto druhu motýla po vzoru Univerzity Tomáše Bati a Povodí Moravy.

S pracovníky Povodí Moravy spolupracujeme již více než deset let při ochraně populací tohoto modráska u Dřevnice, ve smyslu načasování sečí břehů Dřevnice v průběhu roku. Jsme rádi, že letos podpoří naše úsilí při ochraně modráska i město Zlín a přizpůsobí mu sečení městských pozemků,“ uvedl Jan Růžička z Ústavu inženýrství ochrany životního prostředí Baťovy univerzity.

Sekat se nesmí od 10. června do 15. září. „Toto období musí zůstat klidové, jednak pro růst živné rostliny modráska bahenního, jednak pro vývoj jeho larválních stádií,“ dodal Růžička.

--> --> --> --> -->