Na základní škole v Malenovicích slavili dvoje Vánoce

Jak se slaví Vánoce na Ukrajině? To se dozvěděli na základní škole v Malenovicích. Foto: ZŠ Malenovice
ZLÍNSKO - Stejně jako v jiných českých školách v prosincovém adventním čase zněly na chodbách a ve třídách základní školy v Malenovicích koledy, objevily se nazdobené stromečky a další vánoční výzdoba. Všichni se těšili na Vánoce a Ježíška, který na Štědrý den přinese dárečky. Letos však bylo něco jinak.

Během loňského a letošního školního roku přišlo do základní školy v Malenovicích 27 nových spolužáků z Ukrajiny a s nimi také ukrajinská učitelka češtiny Olena a asistentka a zároveň povoláním psycholožka Natálie. Při povídání s nimi jsme se průběžně žáci dozvídali, že v jejich zemi se Vánoce slaví až v lednu, pojí s nimi jiné zvyky a rituály. Olena s Natálií proto připravily se skupinou žáků zajímavé pásmo ukrajinských koled. Celé vystoupení předvedli v tradičních krojích, což atmosféru ještě více umocnilo.

Natálie, která za touto myšlenkou stojí, vysvětluje:

Od příjezdu do České republiky jsem sledovala vaše tradice, zvyky. Hodně cestuji po vaší krásné zemi a vnímám rozdíly. Navštěvuji jarmarky, festivaly, líbí se mi folklór vaší země. Na jaře jsem zažila Velikonoce, v prosinci pak advent a přípravu na oslavu narození Ježíše Krista. Přesto jsem chtěla zachovat i naše ukrajinské tradice Vánoc jako jsou rodinná setkání, společná večeře, koledování (6. a 7. ledna). Povídali jsme si o tom ve škole s ukrajinskými dětmi a tak mě napadlo, že bychom mohli českým spolužákům a kolegům ukázat něco z našich zvyků a tak se vzájemně obohatit. Proto jsme s ukrajinskými dětmi ve škole nacvičili krátké pásmo koled. Na zkouškách jsem pokaždé dětem připomínala, aby se usmívaly. Protože přináší touto krásnou tradiční koledou hospodářům, hospodyním, které navštíví, radost. V písni se zpívá: Radujte se, radujte se, narodil se Ježíš Kristus. Po představení se mě však děti ptaly, proč měli učitelé slzy v očích, když se měli radovat. Vysvětlila jsem jim, že se dotkly jejich srdce a duše. Koneckonců, jsou Češi velmi dobří lidé.“

Po představení si žáci navzájem popřáli vše dobré a nechybělo ani něco z ukrajinské Svaté večeře. Ta se skládá z dvanácti postních jídel. Žáci připravili hlavní chod, který se nazývá kuťa. Je to sladká varianta českého kuby, připravuje se z pšenice nebo krupek, rýže, máku, medu, ořechů, rozinek apod.

Na závěr padlo velké přání ukrajinským přátelům: aby letošní Vánoce mohli všichni slavit se svými blízkými na místě, které považují za svůj drahý domov.

Zdroj: Zdeňka Jančíková, Gabriela Pippalová (11. Základní škola Zlín Malenovice – třída Svobody)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x