Nájemné v městských nemovitostech v Otrokovicích bude mírně navýšeno

Foto: MěÚ Otrokovice
OTROKOVICE - Město Otrokovice vynakládá každoročně velké finanční prostředky na opravy a rekonstrukce městských nemovitostí. To je jeden z důvodů, proč bude od 1. dubna 2020 u nebytových prostor a pozemků uplatněno zvýšení nájemného o meziroční inflaci 2,8 % a u městských bytů bude navýšeno o dalších 5 %, informovala o tom mluvčí města Romana Stehlíková.

Na počátku letošního roku zveřejnil Český statistický úřad průměrnou míru inflace za rok 2019, která činí 2,8 %. Inflační doložky může město dle uzavřených smluv uplatnit u nájemného z městských bytů, nebytových prostor a nájemného a pachtovného u některých pozemků. Letos k uplatnění inflační doložky otrokovičtí radní přistoupili.

V praxi dojde ke zvýšení nájemného u pronajatých městských nebytových prostor o míru inflace 2,8 %, u ročního nájemného a pachtovného u pronajatých a propachtovaných městských pozemků o stejnou výši a u městských bytů dojde k navýšení celkem o 7,8 % (2,8 % inflace + 5 % smluvní navýšení).

Fakticky se nájem u městských bytů za 1 m2 zvýší ze 45 korun na 48,50 korun. „U komerčních pronajímatelů činí částka za pronájem 1 m2 přibližně 100 korun, čili nájem u městských bytů je o polovinu levnější než jsou běžné tržní ceny,“ uvedl Ondřej Wilczynski, 1. místostarosta města. I v porovnání s okolními městy je výše nájmu v Otrokovicích na nižší hranici. Například v Uherském Hradišti navyšují nájemné o inflaci každoročně. Zlín od 1. 1. 2020 navýšil nájemné plošně až o 20 %, Kroměříž navýšil cenu za m2 z 55 korun na 65 korun a v Hodoníně zvýšili cenu z 58 korun/m2 na 100 korun/m2.

„Jelikož ceny materiálu, služeb a energií neustále rostou, vynakládáme stále větší finanční prostředky na opravy městského majetku. Navýšený příjem do rozpočtu města Otrokovice z nájmu bude využit na tyto opravy a zvelebování veřejného prostranství v našem městě,“ konstatoval Petr Ťopek, 2. místostarosta Otrokovic.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x