Národní muzeum. Výhledy, pohledy, náhledy, přehledy. Stovky vjemů ve dvou budovách

Národní muzeum v Praze. Foto: zlin.cz
PRAHA - Bývalo zvykem, třeba na školních výletech, což zřejmě platí dosud, zavítat do Národního muzea. Je možná hříchem dětství a mládí, že zájem je v letech dětských a dospívacích ryze povrchní neboť školně víceméně povinný. Vyplatí se pár let, nebo taky desetiletí, počkat. Teprve potom to stojí za návštěvu.

Historická novorenesanční budova Národního muzea je dominantou Prahy od roku 1891, nezapomínejme ale, že byla dlouhých sedm let až do roku 2018 uzavřena. Šlo o velmi náročnou rekonstrukci, dnes už je v plném provozu a taky lesku. A navíc ji nová podzemní chodba propojuje s Novou budovou Národního muzea, což je bývalé Federální shromáždění.

U pokladny si připravte na prohlídku 280 korun, pak už následuje jeden nevšední zážitek za druhým. Národní muzeum má hodně dominant. Za jednu z nich považujme kopuli, kterou obdivují turisté z Václavského náměstí zpravidla netušíce, že zevnitř je po znovuotevření přístupná výtahy a pak po schodech. Je odsud přímo báječný výhled na Václavské náměstí, postupně se vám ale otevře valná část Prahy, prostě skvělý první vjem a dojem.

Zorientovat se hned napoprvé v celé řadě přírodovědných či historických expozic, mezi bustami velikánů českého národa, přehlédnout u stropu 22 metrovou kostru největšího živočicha plejtváka obrovského, ocenit krásu minerálů, projít se historickými údobími a vnímat při tom všem neuvěřitelnou krásu interiérů, to je ve spleti sálů a chodeb až mírně zavádějící a dezorientující. Člověk zvyklý na dennodenní spěch by alespoň tady měl rozhodně zvolnit.

Do nové budovy pak vede spojovací chodba. A za ní pak lahůdečky možná poněkud méně muzeální, o to zajímavější. Pořád je nás ještě spousta, kteří jsme prožili část 20. století. A právě to je tu včetně období dvou válek, budování společnosti na různých – vždy nejspravedlivějších – principech jako na velké dlani. Včetně připomínek historických událostí, stejně tak obyčejných ale dnes už unikátních exponátů. Třeba prvních televizí. V jedné z nich, samozřejmě původně černobílé, na vás mrkne barevný Pavel Zedníček, Zlíňan srdcem a vy máte pocit, že sem díky němu taky tak trochu patříte…

Skvělé je také bustárium. To jen potvrzuje, jak relativní jsou dějiny. Tady platí, přestože jsou podobizny politických osobností umístěny nastálo: jednou jsi dole, jednou nahoře…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x