Navždy spolu. Pouhé tři dny po svém manželovi odešla do hereckého nebe také Vlasta Mecnarowská

Foto: Městské divadlo Zlín
ZLÍN – Zlínské divadlo oplakává v těchto dnech odchod do hereckého nebe hned dvou velkých legend, které se nesmazatelně zapsaly do jeho divadelní historie. Jen pouhé tři dny po smrti Romana Mecnarowského zemřela v neděli 29. května také jeho žena Vlasta.

Sdíleli spolu takřka celý život. Ten soukromý i divadelní. Vlasta Mecnarowská (91) se v neděli 29. května, pouhé tři dny po svém milovaném manželovi Romanovi Mecnarowském (92 let), odebrala za ním. Celý život kráčeli spolu, bok po boku. Vždyť od svého seznámení na JAMU spolu sdíleli školu, všechna následující angažmá i soukromý život. Úctyhodných 70 let!

Životopisy obou herců jsou si téměř navlas podobné. Rodačka z Olomouce, za svobodna Bednářová, se s Romanem Mecnarowským seznámila během studií na brněnské JAMU, kterou společně absolvovali v roce 1954.

Jejich první štací bylo zájezdové Vesnické divadlo (1954-1959), následujících sedm let strávili ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (1959-1966). Společně pak působili i ve Slezském divadle v Opavě (1966-1971). Městské divadlo Zlín bylo jejich cílovou stanicí. Roman Mecnarowský zde za celou svou kariéru odehrál neuvěřitelných 94 inscenací a Vlasta Mecnarowská jen o deset méně.

Roman Mecnarowský patřil od počátku svého působení k nejvýraznějším hereckým osobnostem zlínského divadla. Dokázal zazářit v rolích vážných i komediálních, v klasickém i moderním repertoáru. Zvláště vynikalo jeho mistrovské ovládání verše, ne náhodou zářil v rolích Antonia (Antonius a Kleopatra), Petruccia (Zkrocení zlé ženy), Jaga (Othello) nebo v titulní roli Krále Leara.

Byl i pěvecky velmi nadaný, mezi nazapomenutelné patří jeho Řek Zorba. Na jevišti Městského divadla Zlín se naposledy objevil v roli otce Školastyka v Hrátkách s čertem a v inscenaci XIV. Hrabě Gurney v roce 1995.

Jeho vynikající herectví výstižně charakterizoval Zdeněk Srna v recenzi na Hajdovu inscenaci Kainarova Nebožtíka Nasredina. „Roman Mecnarowski, herec, který přistupuje ke každému svému úkolu zvnitřku, jakoby zákony Stanislavského proměňoval v brilantní herectví nad postavou, vynikající zpěvák, neobyčejně pohybově zdatný, jemuž bylo možno psát písně a výstupy na tělo.“

Vlasta Mecnarowská vytvářela na zlínském jevišti drobné, střední i velké role s příkladnou osobitostí. Ve slavné inscenaci Muž jako muž se vryla do paměti jako majitelka vojenské kantýny Begbicková, v muzikálu Dobrý večer pane Wilde zářila jako Lady Bracknellová, v Gorinově Thylu Ulenspiegelovi s přesvědčivostí ztvárnila Kathelinu.

S Romanem Mecnarowským rádi vzpomínali společně na muzikál Zorba, kde hrála Hortenzii (Bubulína). V roce 1987 si v režii Romana Mecnarowského zahráli manželský pár v inscenaci Gelmanovy hry Na pranýři aneb Manželská pře dvakrát přerušená.

V roce 2013 byla Romanu a Vlastě Mecnarowským udělena Aplaus – Cena ředitele za výjimečný celoživotní přínos zlínskému divadlu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x