Neděle coby zavírací den. To už známe tři a půl roku

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Vláda v rámci dalších proticovidových opatření zavírá o nedělích supermarkety. Přede dvěma týdny zavřela pro běžný provoz restaurace. Reakce to vzbuzuje velmi protichůdné, jedni hovoří o ušlém zisku, omezení možností nakupování ve volných chvílích, jiní jsou pro. Zajímavé je, že ve Zlíně už existuje s nedělním uzavřením prodeje potravin poměrně dlouhá zkušenost.

„My máme v neděli zavřeno už tři a půl roku, od dubna roku 2017. Tehdy jsme řešili, jak to udělat, aby si naše prodavačky, velmi často maminky od malých dětí, prostě odpočinuly. Byl to krok do neznáma, ale mohu říci, že jsme to v pohodě zvládli,“ vypráví dlouholetá vedoucí jednoho ze supermarketů ve Zlíně-Loukách Jarmila Rajznauerová.

„Já dokážu pochopit, že si i prodavačky chtějí odpočinout, na druhé straně je ale pravda, že se třeba v neděli dobře nakupuje, takže jsem spíše pro to, aby se v neděli nezavíralo, mluvím samozřejmě obecně a v kontextu nových vládních zavíracích opatření,“ míní při nákupu ve všední den paní středního věku.

„V neděli se má jít na ryby nebo do kostela, pobýt s rodinou, rozhodně se nemusí nakupovat,“ oponuje jí vrstevník jen o pár metrů dál.

Argumentem odpůrců nedělního zavírání prodejen potravin je mimo jiné to, že se lidé budou ve větším shlukovat třeba v sobotu nebo v pondělí.

„Já tuhle zkušenost po letech nemám, tržby nám neklesly, lidé si nakupování rozvrstvili do více dnů, taky si zvykli dělat větší nákupy. To by teď mělo platit dvojnásob, také potřebujeme chránit naše lidi, když někdo onemocní a další musejí do karantény, je to pro nás mimořádně složité. Každého mohu ubezpečit, že zboží je dost a nějaké vykupování nemá smysl,“ komentuje situaci vedoucí zlínského supermarketu paní Jarmila.

Ale nejde jen o velké prodejny potravin. A ne jen o neděle. Už delší čas mají zavřeno v sobotu i v neděli v pizzerii v centru Zlína. I přes přísná opatření vlády, která velí už třetí týden znovu podávat jídlo jen přes okénko, neztrácí Lumír Balcar při výdeji dobrou náladu.

„Těžká doba pro všechny, já myslím, že mohu naše zákazníky pochválit, drží nám pěsti, zůstali věrní, dostáváme i nějaké to dýško. Servírky vyměnily pozice za rozvoz jídel do firem, musíme vydržet, samozřejmě jsou tržby menší, ale kdo to dnes má lehké,“ dává řečnickou otázku.

„Je to zajímavé, chodím sem velmi rád, prostě si jídlo vezmu a sním v kanceláři. Pravda je, že do jisté míry chybí takový ten příjemný sociální kontakt, posadit se, trošku povyprávět, vypadnout z pracovního prostředí, ale nemyslím si, že nás to srazí. Dobré časy zase přijdou, třeba si toho běžného provozu budeme jako hosté zase o něco více vážit,“ přemýšlí u okénka při odběru oběda v krabičce mladý muž, stálý host, teď tedy spíše zákazník pizzerie.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x