Nejlepší české startupy se sejdou ve Zlíně

Ilustrační foto (Foto: Creative Business Cup)
ZLÍN - Národní kolo soutěže Creative Business Cup 2021 se letos uskuteční on-line z Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Už počtvrté organizuje přehlídku nejlepších startupů z oblasti kreativních průmyslů společnost CzechInvest, serveru Zlin.cz to za pořadatele uvedla Kateřina Martykánová.

Virtuální realita v domovech pro seniory, tenisky z odpadu a kávové sedliny nebo nový druh textilie s minimálním dopadem na životní prostředí – to jsou jen tři z celkové desítky inovativních projektů, které se letos představí ve Zlíně. Právě ze Zlína, z Památníku Tomáše Bati, se totiž 30. března od 15.00 hodin uskuteční on-line přenos národního finále globální soztěže Business Cup. Nejlepší z 10 startupů z oblasti kreativních průmyslů bude reprezentovat Českou republiku na globálním finále, které bude se bude konat on-line z Kodaně, společně s vítězem loňského ročníku – aplikací na boj proti šikaně FaceUp.

V rámci národního kola mezinárodní soutěže Creative Business Cup se odborné porotě představí celkem 10 startupů z oblasti kreativních průmyslů. Dva z nich řeší zábavnou formou propojení lidí se zrakovým postižením s širokou veřejností, ostravští Play by Ears pomocí audioher v telefonu a zlínský Labyront pomocí haptické deskové hry. Téma udržitelnosti spojuje holešovský Kave Footwear, tenisky z odpadu a kávové sedliny, ostravský Nilmore®, nový druh cirkulární textilie, a Jedlý kelímek, který nahrazuje plastové kelímky sušenkou s podobnými vlastnostmi. Platforma Artinii propojuje vlastníky filmových práv s pořadateli projekcí a diváky, propojení tradičního řemesla a moderních technologií ukazují hardwarové startupy, brněnští Leitners Watch vyrábějící chytré hodinky a Undout, který vyvinul nový typ budíku. Povýšit dětský zážitek z čtení pohádek za pomoci zvukových efektů má za cíl Readmio, úplně nové zážitky a vyšší spokojenost seniorům pak slibuje Flying Kale za pomoci virtuální reality.

Národního kola vysílaného 30. března ze zlínského Památníku Tomáše Bati se mohou diváci a odborná veřejnost účastnit skrze on-line vysílání. On-line se k soutěži připojí i samotní finalisté, na místě bude odborná porota a účastníci debaty.

Ukázkou síly spolupráce sektorů veřejného, soukromého a akademického se stala i organizace samotného národního kola Creative Business Cupu. Agentuře CzechInvest se podařilo propojit studenty z místní Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se Zlínským kreativním klastrem a jeho členskou firmou IS Produkce, která zajišťuje on-line přenos, aby se společně podíleli na přípravách soutěže. Studenti z Fakulty mediálních komunikací se tak pod vedením manažerky Centra kreativních průmyslů a podnikání – UPPER a za dohledu odborníků z praxe podílí na návrhu a tvorbě scény, audiovizuálních děl i grafických prvcích provádějících celou soutěž. „Jsme rádi, že Zlínský kreativní klastr bude letos hostitelem národního kola Creative Business Cup. Těšíme se na setkání s chytrými a zajímavými lidmi u nás ve Zlíně, byť to tentokrát bude jen v on-line prostoru,“ řekl prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura.

Vedle generálního ředitele agentury CzechInvest Patrika Reichla vystoupí na akci také poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová, která stála za založením Parlamentní skupiny pro kreativní průmysly, na kterou o pět let později navázala Parlamentní skupina pro malé a střední podniky, kterou nyní Dlabajová vede. V panelové diskuzi o kreativních průmyslech a startupech ji doplní prezident Zlínského kreativního klastru Čestmír Vančura a ředitel PrusaLabu Ondřej Kašpárek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x