Největší festival outdoorových filmů míří do Zlína

Foto: Mezinárodní festival outdoorových filmů
ZLÍN – Do Zlína míří největší festival outdoorových filmů! V termínu od 3. do 8. listopadu se milovníci adrenalinových dobrodružství, sportu a cestopisů mohou těšit na dvacítku vybraných soutěžních dokumentů, které se budou promítat v multikině Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku.

„Festival outdoorových filmů je další zajímavou akcí, kterou přinášíme pro veřejnost. Tyto kvalitní outdoorové filmy nám otevírají dveře do přírody, kde se setkáme s dobrodružstvím a divokou krásou přírody a objevujeme svět novýma očima. Ačkoliv máme ve Zlíně hodně zeleně, návštěva festivalu může být určitá forma útěku do přírody a možná tip na další dovolenou,“ řekl k festivalu primátor města Zlína Jiří Korec.

Filmový program v multikině Golden Apple Cinema nabídne celou řadu zajímavých dokumentů. Do pákistánských velehor nás zavede snímek K1, ve kterém se čeští horolezci M. Holeček, R. Groh a T. Petreček pokusí zdolat extrémně nebezpečný vrchol Mašerbrum, jehož vrcholu se podařilo doposud dosáhnout pouze čtyřem expedicím. V dokumentu 600 KM THROUGH THE ICY DESERT se vydáme do světa ledu překonat grónský traverz, který patří mezi nejnebezpečnější traverzy na světě. Snímek HORSKÝ VŮDCE režiséra Paľa Barabáše nám přiblíží život tatranských horských vůdců, kteří pomáhají druhým plnit své touhy v nejvyšších slovenských horách již 150 let. Z Vysokých Tater je také film NECHTĚNÝ AUTOPORTRÉT Rastislava Hatiara, který přežil pád laviny, při které jeho spolulezec zemřel. Po čase se na místo vrátil a vzpomíná. V dokumentu AKVANAUT PAVEL GROSS nám Miroslav Náplava představí strhující příběh Pavla Grosse, akvanauta, vizionáře, vynálezce a konstruktéra ponorek, který svůj život zasvětil podmořskému světu.

Kromě filmových večerů se můžete těšit i na tři odpolední besedy se zajímavými hosty. Prvním z nich bude Lukáš Jasenský, který letos v květnu bez šerpy a kyslíku vystoupal v nadmořské výšce 8 481 m na pátou nejvyšší horu světa – Makalu. Do Zlína zavítá také český maratonec a ultramaratonec René Kujan, který se stal prvním člověkem na světě, který oběhl Island kolem dokola za 30 dní. O freeride ježdění v Norsku a splitboardových výletech budou na závěrečné besedě vyprávět Lukáš Vojáček a Jiří Hladík, protagonisti a tvůrci filmu Yes, But – Norsko na splitboardech.

Do 5. listopadu bude na festivalu k vidění také výstava fotografií Reného Kujana s názvem „Island – od zlámané páteře k běžeckým rekordům“ a pro všechny nadšené běžce se v sobotu 4. listopadu 2023 uskuteční i maraton s Reném Kujanem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x