Nemocnice se pokusí získat evropské finance na nové přístrojové vybavení i rekonstrukce oddělení

Ilustrační foto (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nemocnice Zlínského kraje budou žádat o dotace z programu REACT-EU, kterým Evropská unie deklarovala svou snahu pomoci reagovat na krizi související s pandemií koronaviru především v oblasti zdravotnictví. Nemocnice by rády peníze využily na pořízení nových přístrojů či rekonstrukce oddělení, serveru Zlin.cz to oznámila Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Pro celou Českou republiku je alokováno přibližně 19 miliard korun na zdravotnictví, avšak program má své limity: Všechny akce, na něž budou peníze využity, musejí být dokončeny do roku 2023. Podmínkou je, aby v případě dotací na nové stavby bylo součásti žádosti platné stavební povolení, u rekonstrukcí pak musí být doložena žádost o stavební povolení. Podle podmínek, které s Evropskou unií vyjednává Česká republika, jsou nemocnice rozděleny do dvou typů: na větší nemocnice 1. urgentního typu (mezi něž patří kromě fakultních nemocnic např. také zlínská Krajská nemocnice T. Bati) a na nemocnice menší – 2. typu, což jsou v případě Zlínského kraje Vsetínská, Uherskohradišťská a Kroměřížská nemocnice. Zatímco větší nemocnice mohou získat až 500 milionů korun, u menších nemocnic je to maximálně 150 milionů korun.

„Požádala jsem vedení nemocnic, aby předložilo seznam projektů, které chtějí zařadit do programu REACT-EU. Kroměřížská nemocnice stejně jako nemocnice v Uherském Hradišti a ve Vsetíně bude žádat na obnovu a modernizaci přístrojového vybavení. Konkrétně ve Vsetíně děláme vše pro to, aby jedním z nových přístrojů byla magnetická rezonance,“ přiblížila záměry nemocnic spadajících do kategorie „menších“ náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová s tím, že pořízení nových přístrojů s hodnotou nad pět milionů korun musí schválit přístrojová komise Ministerstva zdravotnictví.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně bude podle náměstkyně Olgy Sehnalové usilovat o vyčerpání maximální možné částky z projektu REACT-EU půl miliardy korun, a to kromě pořízení nových přístrojů také na rekonstrukci očního oddělení, oddělení ORL, dále na rekonstrukci dvou operačních sálů nebo na vybudování tzv. dospávacích pokojů. Část peněz by mohla být využita i na modernizaci laboratoří hematologicko-transfúzního oddělení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x