Neveselé výhledy. Les? Prales, anebo snad džungle?

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Možná víte, možná nevíte, každopádně platí, že Zlínský kraj patří svou zalesněností mezi extra trojku v České republice. Což je pěkný údaj, důležité ovšem také je, jak to v lesích vypadá. A to už se stačí podívat a můžete si říci: když ne čím dál hůře, pak rozhodně ne lépe.

Bez příkras vypovídá během pár minut zhotovená fotogalerie v podhůří Vizovických vrchů. Houby samozřejmě v suchém roce nikde, zato věci neblahé v počtu zvětšujícím se.

Majitelů lesa je v České republice samozřejmě více, vedle stále dominantních Lesů ČR jsou na druhém místě soukromníci, dále pak třeba družstva, církve a tak dále. Každý je povinen ze zákona počínat si s péčí dobrého hospodáře.

Na spoustě míst najdeme poničené lesní cesty po těžbě. To je věc těžkých mechanismů.

„Cesty primárně slouží lesnickému hospodaření, pokud se v porostu už nepracuje, musí majitel vše uvést do běžného stavu,“ připomíná Eva Jouklová, mluvčí Lesů České republiky. Což samozřejmě zdaleka neplatí jen pro státní lesy.

Stačí se projít lesními tišinami kolem Zlína a na mnoha místech najdete frapantní porušování téhle zákonné zásady.

Obce, na jejichž katastru jsou poškozené cesty, s tím často těžce bojují. Ale nejsou bez úspěchu.

„Nám se to například i za pomoci dotačního titulu před pár dny v úseku směrem ke Zlínu podařilo,“ nabízí pozitivní vyznění starosta Provodova Marek Prachař.

Zdaleka ne vždy se ovšem poškozené porosty a cesty nápravy dočkají. Narušení přírodního prostředí přitom páchá většinou už nenapravitelné škody.

Na řadě lokalit je na rozdíl od překotné těžby znát, že se o les prostě nikdo nestará. Složité majetkové vztahy rozvoji a údržbě lesa brání a z lesů se stávají spíše pralesy, což nemusí být na škodu.

Jinde už ale jde necitlivými lidskými zásahy spíše o džungli…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x