Noc vědců bude letos on-line

Foto: UTB
ZLÍN - Noc naplněná oblíbenými vědeckými radovánkami se opět blíží. Uskuteční se již tento pátek 27. listopadu, bude ale velmi netradiční - uskuteční se online, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí pořádající Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně Petra Svěráková.

Zájemci si tak tuto populární akci mohou užít z pohodlí domova. Tématem letos bude Člověk a robot.

„Dlouho jsme se zdráhali udělat definitivní rozhodnutí a smířit se s bezkontaktní formou programu. Museli jsme ale uznat, že situace nám letos prostě nepřeje, a tak jsme se koncem září rozhodli od základů překopat skoro všechny robotí plány. Byla to samozřejmě výzva, ale myslím, že se nám podařilo vymyslet celkem kreativní řešení, na které bychom rádi navázali i v dalším roce,“ komentoval přípravy za Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně koordinátor Michal Rouchal.

„Virtuální dveře otevřeme nejen zajímavostem ze světa vědy, ale také zábavou na dlouhé podzimní večery, což v dnešní době všichni jistě oceníme. Téma festivalu ‚Člověk a robot‘ se promítá v každé části programu, ačkoli by vás některá propojení ani nenapadla,“ nastínila Kateřina Večerková z Fakulty technologické UTB.

Kromě populárně-naučných videí a diskuzních podcastů je v plánu i on-line vědomostní hra s názvem „Nevím, dál.“ Výsledná hra by měla poskytnout zábavu na domácí trénink mozku pro všechny, co mají rádi přírodní vědy i všeobecný přehled, a fungovat bude v analogové i on-line verzi. Hra připomene nejen pojmy ze světa robotů, ale také z prostředí, kde se věda střetává s běžným životem.

„Nechceme zatím prozrazovat víc, je to ale malý splněný sen, jehož obsah hodláme rozvíjet, zdokonalovat či dokonce personifikovat i v dalších ročnících,“ uvedla koordinátorka akce Kateřina Večerková.

Podrobné informace k letošní Noci vědců na UTB najdete v příspěvku Na Noc vědců zůstaňte doma a online.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x