Nový dobový film Úsvit míří do kin. Jako první ho uvidí diváci ve Zlíně, kde vznikal

Foto: Stanislav Honzík
ZLÍN - Výpravný dobový film Úsvit s Eliškou Křenkovou v hlavní roli míří po úspěšném uvedení na filmových festivalech do kin! Tvůrci film poprvé představí veřejnosti v neděli 17. září ve Zlíně, kde se film natáčel, a mezi diváky budou také komparzisté, kteří si v něm zahráli.

Úsvit je se Zlínem spojen tematicky. Scenáristu Mira Šifru mimo jiné inspiroval příběh baťovců a způsob, jakým zakládali nová města po celém světě. Baťovská utopie tak tvoří rámec prostředí filmu a předobrazem filmové postavy továrníka v podání Ladislava Hampla se stal Jan Antonín Baťa.

Právě Ladislav Hampl zlínskou předpremiéru, která se koná v Golden Apple Cinema od 19.30 hodin, uvede. Zúčastní se jí také režisér a producent Matěj Chlupáček, producentka Maja Hamplová, scenárista Miro Šifra a herečka Eliška Křenková,“ uvedla k premiéře Simona Andělová z agentury 2media.cz.

Úsvit je druhým celovečerním filmem režiséra Matěje Chlupáčka, který je spolu s Majou Hamplovou také producentem snímku. Eliška Křenková v hlavní roli těhotné lékařky přijíždí v roce 1937, krátce před válkou, se svým manželem, ředitelem továrny, vystavět v Tatrách po vzoru Zlína pokrokové město Svit. Jejich plány ale naruší nález mrtvého těla novorozence v areálu fabriky. Helena kvůli bezpečí vlastního dítěte potřebuje zjistit, co se stalo, ale narazí na četné překážky, včetně svých vlastních předsudků.

Film se natáčel od května do září loňského roku v několika lokacích v České republice i na Slovensku – v Tatrách, u Lysé nad Labem, v Dřísech nebo právě ve Zlíně. „Město Svit, kde se film odehrává, pak vzniklo unikátním způsobem v kombinaci reálných záběrů, nákladných dekorací a modelu celého města v poměru 1:7,“ pokračovala Andělová.

Vedle Elišky Křenkové v její dosud největší filmové roli si zahráli Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý, Martha Issová, Ladislav Hampl, Richard Langdon nebo Jan Jackuliak.

Film se bude ve Zlíně promítat v exkluzivní zvukové kvalitě ve formátu Dolby Atmos, která bývá obvyklá zejména u velkých a nákladných hollywoodských hitů, zatímco u tuzemských filmů je spíše výjimkou,“ dodala Simona Andělová.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x