O antigenní testy je ve Zlínském kraji enormní zájem, prakticky veškeré termíny do konce roku jsou obsazené

Antigenní test (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Celostátní antigenní testování veřejnosti startuje ve středu 16. prosince také ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje. Na odběrová místa v Uherskohradišťské a Kroměřížské nemocnici přijdou první zájemci už v 7.00 hodin ráno, Vsetínská nemocnice se potom přidá v 11.00 hodin a Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně ve 13.00 hodin, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

Všechny termíny na dnešní den jsou už rozebrané a stejně tak i většina termínů do konce letošního roku. Nemocnice sice podle svých aktuálních možností přidávají další, ale i ty se velmi rychle plní. Antigenní testy mohou zájemci absolvovat zdarma vždy jednou za pět dní až do 15. ledna 2021, náklady jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

„Na testování veřejnosti jsme připraveni, přestože jsme přípravy museli zvládnout o dva dny rychleji, než bylo původně stanoveno. Máme už zkušenosti s dosavadním antigenním testováním u pedagogů a samoplátců. Zájem veřejnosti je ale skutečně obrovský, snažili jsme se tedy podle možností každé nemocnice maximálně rozšířit kapacity našich odběrových míst,“ podotkl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Zároveň připomněl, že vedle antigenního testování musejí nemocnice stále zajišťovat také odběry na PCR testy a to jak na odběrových místech v nemocnicích, tak i s pomocí mobilních týmů v terénu. Zlínská nemocnice má také vzhledem k současné epidemiologické situaci v kraji povinnost stále zajišťovat odběry na PCR testy dvanáct hodin denně sedm dní v týdnu. „Personální zajištění odběrů je pro nás o to složitější, že nám v provozu nemocnic chybí stále více než čtyři sta zdravotníků. Navíc nám znovu začaly růst počty hospitalizovaných covid pozitivních pacientů a chystáme se na opětovné zprovoznění některých covidových stanic, které jsme teprve před pár týdny zpětně transformovali na necovidová oddělení. Pokud tak máme v krátké době otestovat v kraji opravdu tisíce lidí, určitě bude nezbytné, aby se do této činnosti zapojili i praktičtí lékaři nebo ambulantní specialisté. Jsme dokonce připraveni jim pomoci zajistit potřebné testy. Když i oni zapojí své ambulance, bude to výrazná pomoc,“ zdůraznil Radomír Maráček.

Lidé s příznaky onemocnění SARS-CoV-2 (dříve covid-19), mezi které patří kašel, bolest svalů, kloubů, zimnice, průjem, zvracení, zvýšená tělesná teplota nebo ztráta čichu či chuti, by se na antigenní testy neměli hlásit a měli by kontaktovat svého praktického lékaře. U lidí bez příznaků, kterým antigenní test vyjde pozitivně, by následně měli podstoupit ještě PCR test. Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru není testovaná osoba infekční, stále je ale podle odborníků nutné dodržovat stávající protiepidemická pravidla, jako je nošení roušky, dodržování rozestupů a mytí či dezinfekce rukou.

Zájemci o antigenní test si musejí zarezervovat datum a čas na konkrétní odběrové místo, s sebou si přinesou pouze doklad totožnosti a průkaz pojištěnce. V nemocnicích Zlínského kraje je možné testy absolvovat na uvedených odběrových místech v uvedených časech. Rezervační formuláře a další informace jsou dostupné na přiložených odkazech.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně

  • KDE: covid odběrový stan dostupný z Havlíčkova a Peroutkova nábřeží
  • KDY: pondělí až pátek od 13.00 do 19.00 hodin (testují zde i 25. 12., netestují 24. 12. a 31. 12.)

Uherskohradišťská nemocnice

  • KDE: budova 24 dostupná a značená od nákladní brány i od hlavního vstupu do nemocnice
  • KDY: pondělí až neděle od 7.00 do 11.00 a od 11.30 do 15.00 hodin (testují zde 24. 12. a 26. 12., netestují 25. 12. a 1. 1. 2021)

Vsetínská nemocnice

  • KDE: antigenní odběrové centrum ve 2. poschodí pavilonu K – Čtyřlístek
  • KDY: v pátek od 7.30 do 11.30 hodin, sobota až čtvrtek od 11.00 do 15.00 hodin (netestují zde 24. 12., 28. 12. a 31. 12., provozní dobu případně přizpůsobí dle zájmu – aktuální info na webu)

Kroměřížská nemocnice

  • KDE: odběrové místo v zadním traktu budovy F
  • KDY: pondělí až pátek od 7.00 do 15.00 hodin (testují zde 24. 12. a 26. 12. od 8.00 do 12.00 hodin, netestují 25. 12. a 1. 1. 2021)
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x