O rozsvícení vánočního stromu obyvatelé Otrokovic nepřijdou, užijí si i kluziště

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Otrokovice)
OTROKOVICE - Navzdory koronavirové pandemii se na otrokovickém náměstí 3. května i letos rozsvítí vánoční strom. Vedení města se s Otrokovickou Besedou shodli na tom, že o tuto oblíbenou akci obyvatele města nepřipraví, serveru Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Romana Pastuszková.

Letos však nebude slavnostní rozsícení vánočního stromu spojeno s kulturním programem. Pokud to však epidemiologická situace dovolí, připravuje město společně s Otrokovickou Besedou pro své obyvatele jedno překvapení. A to umělé kluziště.

„Bohužel současná epidemiologická situace nám nedovolí se opět společně potkat v prostoru náměstí a společně si užít první adventní čas. Nicméně nechceme, aby byli lidé o tuto krásnou chvíli úplně přišli, a tak jsme se rozhodli, že rozsvícení vánočního stromu bude, ale v jiném duchu, než byli lidé doposud zvyklí,“ sdělil Filip Pastuszek, jednatel Otrokovické Besedy, která tuto akci každoročně pořádá.

V plánu je hned několik možných variant, jednou z nich je on-line přenos, kdy by lidé tuto událost mohli sledovat prostřednictvím internetu ze svého domova. „Záleží na tom, zda bude prodloužen nouzový stav i další podmínky a nařízení, která vláda stanoví. Nejpozději 24. listopadu budou na webových stránkách města Otrokovice i Otrokovické Besedy zveřejněny podrobné informace k celé akci,“ upřesnil Pastuszek.

Po letech se na náměstí opět obnoví prodej vánočních stromků, o který se postará jeden z lokálních pěstitelů. Zájemci si tak budou moci od 28. listopadu koupit klasický smrk či borovici, ale i oblíbenou jedli. Prodej stromků na náměstí potrvá až do 22. prosince.

Dalším milým překvapením pro obyvatele by mělo být adventní bruslení. Přímo uprostřed náměstí 3. května vyroste umělé kluziště o rozloze 10 x 20 metrů, na němž si budou moci zdarma zabruslit lidé všech věkových kategorií. „Náš původní plán je takový, že by kluziště mohlo být otevřeno od 4. prosince do 4. ledna, avšak vše se bude odvíjet od aktuálního nařízení vlády. Je tedy možné, že se datum jeho otevření ještě může o něco posunout,“ doplnil Pastuszek.

Kromě rozsvícení stromu byli lidé zvyklí také na charitativní akci Otrokovice pomáhají potřebným. Lidé mohli přispět koupí svařeného vína či punče na veřejnou sbírku, jejíž výtěžek se každoročně rozdělil mezi charitativní organizace. V loňském roce se podařilo vybrat 371 tisíc korun. „Kvůli aktuální situaci nebude možné přispívat formou stánkového prodeje, nicméně město má pro tento účel zřízené speciální konto, kam mohou své finanční dary zasílat nejenom sponzoři, ale také samotná veřejnost. Charitativní akce tak bude probíhat i letos, ale pouze touto formou. Za zaslané příspěvky předem děkujeme,“ uvedla tajemnice otrokovického městského úřadu Radana Zenáhlíková. Číslo účtu, kam mohou lidé i sponzoři posílat své finanční dary je: 35-122921/0100.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x