O velikonoční bohoslužby věřící nepřijdou, mohou je díky kamerám sledovat online

ZLÍNSKÝ KRAJ - Velikonoce jsou pro věřící největším svátkem, o bohoslužby ale ani přes mimořádná vládní opatření nepřijdou, a to díky kamerám v kostelích. Jak server Zlin.cz už informoval, jedna taková je například v luhačovickém kostele, ale také například v uherskobrodském nebo holešovském.

Kostely po celé republice se zapojily do projektu Mše online a díky tomu mohou lidé bohoslužby sledovat doma na počítači. Odkazy na přímé přenosy z kostelů je možné najít na jednotlivých webových stránkách farností, přenos z luhačovického, uherskobrodského a holešovského kostela pak mohou na stránkách serveru zlin.cz sledovat i naši čtenáři.

„Kameru máme v kostele instalovanou teprve několik dní, jsme za ni moc rádi. Věřím, že v době velikonočních svátků bude o online přenos velký zájem,“ konstatoval farář holešovského kostela Jerzy Walczak. Obřady Velkého pátku začnou v holešovském kostele Nanebevzetí Panny Marie ve 14.30 hodin. V sobotu je bohoslužba naplánována na 20.00 hodin, v neděli bude mše v 9.30 hodin a v pondělí pak rovněž v 9.30 hodin. „Lidé prožívají těžké období, ale chce to trpělivost a čas a zase se vrátíme do normálu. I v minulosti naši předkové čelili mnoha těžkým chvílím a překonali je. Stejně tak je překonáme i nyní,“ vzkázal věřícím Walczak.

Webová kamera v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Holešově

Také v uherskobrodském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie předpokládají velký zájem o online mše. „Myslíme, že mše postřednictvím kamery budou sledovat stovky lidí. Online přenos vítají hlavně mladší věřící, ale i mnozí starší mají doma počítač a této možnosti využijí,“ poznamenal uherskobrodský děkan Svatopluk Pavlica. V pátek zde mohou zájemci prostřednictvím kamery sledovat mši v 18.00 hodin, v sobotu ve 21.00 hodin, v neděli v 7.00, 10.15 a v 18.00 hodin a v pondělí pak v 18.00 hodin. Koronavirová pandemie je podle děkana uherskobrodské farnosti výzvou, kterou je třeba přijmout. „Lidé se v této těžké době alespoň zamyslí nad tím, co je důležité a podstatné a co naopak ne,“ podotkl Pavlica.

Webová kamera v Kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Uherském Brodě

Velkopáteční obřady v luhačovickém kostele začnou v 15.30 hodin, v sobotu ve 20.00, v neděli v 8.00, 10.15 a 18.15 hodin a v pondělí budou mše v 8.30, 10.15 a 18.15 hodin. Všechny bohoslužby mohou věřící rovněž sledovat přes kameru.

Webová kamera v Kostele svaté Rodiny v Luhačovicích
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x