Obyvatelé Sazovic převzali ocenění za výstavbu kostela sv. Václava

Foto: Jiří Balát
SAZOVICE - Zástupcům Spolku pro výstavbu kostela sv. Václava v Sazovicích předal hejtman Jiří Čunek Cenu Patria nostra 2020 za příkladný investiční a architektonický počin přispívající k rozvoji venkova. Sazovickým bylo toto ocenění udělované hejtmany ve spolupráci se Správou Pražského hradu a společností Czech Architecture Week přiznáno za vybudování kostela sv. Václava, který byl dokončen a vysvěcen v květnu 2017 a ještě téhož roku ho prestižní časopis Azure zařadil mezi deset nejlepších světových staveb, serveru Zlin.cz to uvedla Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

Ocenění sazovického kostela vzešlo z doporučení odborníků, kteří měli k dispozici portfolio vhodných objektů. Hejtman Jiří Čunek vyzdvihl nejen architektonickou kvalitu této sakrální stavby, ale také skutečnost, že byl postaven díky iniciativě místních lidí. „Věděl jsem o tomto kostele i o spolku, který za ním stojí, což je také zajímavé, že to vzniklo ´zespodu´, kdy lidé organizovali sbírky a významně také pomohl jeden z místních podnikatelů,“ řekl hejtman Jiří Čunek a ocenil i to, že kostel je pojat moderně a odpovídá duchu doby. Je v něm například podlahové topení nebo prostorný společenský sál. „Především je to místo, které v člověku evokuje myšlení na něco krásného a vyššího,“ dodal hejtman.

Ocenění převzali Marie Rapantová, předsedkyně Spolku pro výstavbu kostela sv. Václava, Edita Hrbáčková, starostka Sazovic, architekt Marek Jan Štěpán a Dušan Dosoudil za dodavatele stavby.

„Úspěchu, kterého jsme nyní svědky, předcházelo veliké úsilí a mnoho práce – doslova jako na kostele. Obnovení spolku, který v Sazovicích existoval již v roce 1935, inicioval P. František Král, který je dnes ve Vsetíně, ale díky jeho temperamentu jsme se odhodlali do této stavby pustit,“ řekla Marie Rapantová a dodala: „Toto ocenění není nás, kteří tady dnes spolek zastupujeme, ale považujeme je za velké poděkování všem, kdo se podíleli finančně anebo jakkoliv pomáhali podle svých možností, včetně modlitby.“

V kostele jsou uloženy ostatky sv. Václava a svaté Zdislavy. Kromě liturgických slavností se zde za normálních okolností konají i kulturní a vzdělávací akce. Oblíbené jsou např. varhanní i jiné koncerty, na které se lidé ze Sazovic a okolí mohou opět těšit poté, co se po epidemiologických opatřeních život znovu vrátí do svých běžných kolejí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x