Obyvatelé Zlína mohou opět rozhodnout o projektech ve městě

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Už počtvrté mají obyvatelé Zlína možnost spolurozhodovat o rozdělení pěti milionů korun a navrhovat vlastní menší projekty k realizaci. Jejich přání se jim mohou splnit díky projektu participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Zlín, serveru Zlin.cz to sdělil Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

„Ve třetím ročníku se nám od navrhovatelů sešlo 34 inspirativních nápadů. Na realizaci devíti vítězných projektů se v současnosti intenzivně pracuje. Již nyní je však čas přemýšlet o návrzích, které by lidé chtěli přihlásit do letošního ročníku,“ připomenula radní Jana Bazelová.

Své návrhy budou moci lidé podávat od 1. 4. do 31. 5. 2021. Během léta bude pracovní skupina složená ze zaměstnanců statutárního města Zlína prověřovat, zda jsou návrhy reálně proveditelné. Na podzim se uskuteční představení soutěžních návrhů a veřejnost bude informována o možnosti hlasování.

„Samotné hlasování bude zahájeno v listopadu. Poté budou výsledky představeny veřejnosti a v roce 2022 se začne pracovat na realizaci vítězných návrhů,“ představila časovou osu projektu Tvoříme Zlín Kamila Gamalová, koordinátora projektu Tvoříme Zlín.

Zlíňané budou moci navrhovat dva druhy projektů a to tzv. malé projekty (do 0,5 milionu korun), na které jsou vyčleněny dva miliony korun, a velké projekty (do 1,5 milionu korun), na které jsou vyčleněny tři miliony korun. Realizováno bude právě tolik projektů, kolik se jich vejde do stanoveného rozpočtu. O vítězných návrzích rozhodnou lidé v hlasování prostřednictvím internetu a mobilního telefonu. Zapojit se však mohou i Zlíňané bez přístupu na síť. Kdo nemá přístup na internet, pomohou mu s hlasováním pracovníci městského informačního centra a kanceláří místních částí.

Navrhovat projekty mohou nejen přímo obyvatelé Zlína, ale i lidé, kteří ve Zlíně „jen“ bydlí, ale nemají zde trvalé bydliště. Příkladem jsou studenti univerzity. Návrhy lze zasílat od 15 let. Podmínkou přijetí návrhu však je, že navrhovatel musí mít alespoň dva zástupce, kteří v den podání návrhu dovršili osmnácti let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x