Očekávaný babyboom se nakonec nekonal

Ilustrační foto
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Koronavirová pandemie a karanténa donutila páry trávit takřka veškerý čas společně. Loni na jaře tak celá republika očekávala velký babyboom. Čísla Uherskohradišťské nemocnice ovšem mluví proti - nárůst porodnosti nezaznamenala.

Očekávaný boom miminek počatých během jarní karantény loňského roku nakonec nenastal. Pláč novorozeňátek v Uherskohradišťské nemocnici během koronavirové pandemie ovšem ani neutichnul. Průběh porodu ani následná péče o miminka se nijak nezměnily.

Pokud přijde zdravá maminka bez příznaků covidu, tak porod probíhá standardně. Pokud příznaky má nebo má covid přímo potvrzený, porod probíhá za bezpečnostních epidemiologických podmínek – personál má veškeré vybavení a doprovod musí mít respirátor,“ uvedla primářka Porodnicko gynekologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice Soňa Pánková.

Maminky u porodu roušky ani respirátory nemají. Tatínkové mohou ženy s novorozenými miminky také navštívit. Délka návštěvy je 30 minut a podmínkou je negativní antigenní test. Před porodem se bezpříznakové maminky ani jejich partneři netestují.

Za celé období pandemie máme zhruba 20 rodiček, které rodily v době covidového onemocnění,“ dodala Pánková. Přenos koronaviru na dítě při porodu se nepotvrdil. Miminka na koronavirus pozitivních rodiček se narodila negativní. Na oddělení nejsou děti od maminek nijak izolovány.

Uherskohradišťská nemocnice také pokračuje v předporodních kurzech, které nabízí bez přestávky od roku 1994.„Kurzy probíhají dál, protože není možné, abychom maminkám informace neposkytli. Kurzy probíhají přes skype, maminky sedí doma hezky v pohodlíčku. Náplň kurzů je stejná, problém je trochu v dovednostech, které před kamerou nejdou tak dobře předvést, ale maminky jsou šikovné, daří se nám to,“ vysvětlila porodní asistentka a vedoucí kurzu Milena Dominiková.

On-line kurzů se ve velkém účastní také tatínci. Předporodní kurzy mají nejen teoretickou povídací část, ale také cvičící. Nepouští se žádné předehrané nahrávky, porodní asistentka Milena Dominiková, která kurzy v Uherském Hradišti od počátku vede, s maminkami cvičí naživo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x