Oční oddělení má k dispozici dva nové moderní přístroje

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Oční oddělení v Uherskohradišťské nemocnici obdrželo v prosinci minulého roku dva nové výkonné pomocníky - optický biometr a fotodisrupční laser. Oba přístroje vyšly na bezmála dva miliony korun.

Nový biometr IOL Master 700 je vylepšený model předchozího přístroje a lékařům slouží k výpočtu dioptrické hodnoty nitrooční čočky, kterou potom implantují při operaci šedého zákalu.

Na našem pracovišti odoperujeme zhruba 1000 operací šedého zákalu a v poslední době nám navíc narůstá počet mladších aktivních pacientů, kteří mají zájem o nějaký nadstandardní typ té nitrooční čočky – to jsou například čočky trifokální, torické nebo čočky s prodlouženým ohniskem, takže požadavek na přesnost je opravdu velice důležitý,“ uvedla primářka očního oddělení Uherskohradišťské nemocnice Magdaléna Dospělová.

Přístroj umožňuje rychlejší a přesnější bezkontaktní měření a je také obohacený o další parametry důležité k přesnému výpočtu implantované čočky.

Trifokální čočky dokážou pacienta úplně zbavit závislosti na brýlích, takže po operaci nepotřebují ani brýle na dálku, ani na střední vzdálenost, ani na čtení. S torickými čočkami dokážeme redukovat a čočky s prodlouženým ohniskem jsou technologicky nejmodernější čočky a zajišťují výborné vidění na dálku a na střední vzdálenost. Na čtení pak člověk potřebuje jenom nějaké slabší brýle, zhruba jedničky,“ pokračovala Dospělová.

Po operaci šedého zákalu dochází u některých pacientů po určité době ke zkalení pouzdra, ve kterém je uložená umělá nitrooční čočka. To se časem projeví opětovným poklesem vidění.

Fotodistrupční YAG laser používáme k léčbě takzvaného sekundárního šedého zákalu a u některých typů zeleného zákalu. Zákroky provádíme ambulatně, jsou prakticky bezbolestné a trvají jenom pár minut,“ řekla Magdaléna Dospělová a dodala, že VISULAS YAG III laser vytvoří jakési „okénko“ do zkaleného pouzdra a vidění se opět projasní.

Náklady na pořízení přístrojů dosáhly částky téměř dvou milionů korun. Uherskohradišťská nemocnice je hradila z vlastních zdrojů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x