Od zásahu ve Vrběticích uplynulo 10 let

Zásah v muničním skladu u obce Vlachovice- Vrbětice
Zásah v muničním skladu u obce Vlachovice- Vrbětice. Foto : HZS Zlínského kraje
VRBĚTICE - Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje si dnes připomíná zajímavé výročí, 10 let od zásahu po výbuchu v muničním skladu u obce Vlachovice - Vrbětice na Zlínsku. Složky Integrovaného záchranného systému včetně profesionálních i dobrovolných hasičů strávily ve Vrběticích přesně 5 let 11 měsíců a 28 dní.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje pomáhal s odstraňováním následků po výbuchu a následném požáru skladů s municí. Situaci a souběh okolností, které vedly k zásahu před 10 lety, připomněla tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

První oznámení přijali hasiči 16. října 2014 na tísňovou linku 112, kde oznamovatel sdělil, že hoří muniční sklad u obce Vlachovice – Vrbětice. Na místo hlášené události postupně vyjelo více než deset jednotek hasičů Zlínského kraje, Záchranný útvar HZS ČR a další specializované týmy. Tímto začal mnohaletý zásah hasičů na jednom místě jedné události. Nic obdobného hasiči v minulosti nezažili,“ řekla Lucie Javoříková.

Hasiči v areálu postavili velkokapacitní stany a kontejnery, připravili zázemí pro vedení zásahu a zasahující. Postarali se i o dovoz písku, makadamu, panelů či asfaltové drti. Podíleli se i na záchranných a likvidačních pracích a po celou dobu zajišťovali požární dohled. Za téměř šest let se v areálu vystřídalo na 1210 profesionálních hasičů a 27 jednotek dobrovolných hasičů ze Zlínského kraje.

Neustále se celých šest let objevovaly další a další činnosti, které zabezpečovali hasiči. Jednalo se například o měření přítomnosti chemických látek, spolupráci na tvorbě plánu opatření pro případ vzniku další mimořádné události či asistenci Policii ČR při dokumentaci skladových objektů. Taktéž zajišťovali činnosti ve štábech na všech úrovních řízení,“ sdělila Javoříková.

Hasiči zajišťovali bezpečný průjezd komunikací uvnitř areálu za každého počasí, v zimě i v létě. Čistili silnice, technické prostředky a vozidla, plnili pytle pískem, stavěli ochranné valy a prořezávaly stromy. Mezi ojedinělé činnosti, které nedělají zrovna často byla práce lezecké skupiny, která jistila pyrotechniky v těžko dostupném terénu. Vy výčtu činností nechyběly jeřábnické práce ani výpomoc s výškovou technikou při odstraňování nebezpečné munice.

„Práce v rizikovém areálu muničních skladů u obce Vlachovice – Vrbětice byly sice nebezpečné, ale po celou dobu, kdy byly jednotky na místě, nedošlo při výkonu jednotlivých prací k žádným vážným zraněním,“ dodala Javoříková.