Okolí Baťova mrakodrapu ožije Dnem Zlínského kraje

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - Bohatý program pro návštěvníky všech generací nabídne Den Zlínského kraje, který se uskuteční v sobotu 19. září od 9.00 do 21.00 hodin v sídle Zlínského kraje – Baťově mrakodrapu a také na platformě 14|15 Baťova institutu, na Parkovišti Creame a ve Vavrečkově ulici, tedy v blízkém okolí Baťova mrakodrapu. V 10.00 hodin přivítá návštěvníky hejtman Jiří Čunek, který akci oficiálně zahájí, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí krajského úřadu Adéla Kousalová.

V sídle Zlínského kraje, Baťově mrakodrapu, bude ve 2. etáži k vidění výstava betonového modelu Nové krajské nemocnice v Malenovicích v měřítku 1 : 500, dále výstava představující projekty přihlášené do letošního ročníku soutěže Stavba roku Zlínského kraje a ve 3. etáži pak autorská výstava fotografa Františka Evžena Kunsta s názvem Fotokaleidoskop, obsahující tematické fotografie Zlína včetně areálu bývalého Svitu. „Na terase v 16. etáži si pak návštěvníci mohou prohlédnout stálou výstavu věnovanou firmě Baťa včetně bronzového modelu Zlína a bude zde možno také pozorovat Slunce díky asistenci hvězdářů ze Vsetína anebo se pokochat krásným výhledem na okolí krajského města prostřednictvím dalekohledů,“ upřesnila Kousalová.

V budově budou v pravidelných intervalech organizovány také oblíbené projížďky pojízdnou Baťovou pracovnou. Zájemci o projížďku si musejí ve 2. etáži předem vyzvednout jízdenky na konkrétní čas. Výdej jízdenek začne od 8.45 hodin a potrvá do vydání všech jízdenek. V souladu s k aktuálním epidemiologickým opatřením bude počet osob nacházejících se v jeden moment v pojízdné pracovně omezen na maximálně 10 (9 návštěvníků + 1 průvodce).

Ve 14. budově bude možno za snížené vstupné navštívit všechny expozice Krajské galerie výtvarného umění a Muzea jihovýchodní Moravy. Ve foyer 15. budovy bude ke zhlédnutí výstava představující letos oceněné Mistry tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje.

Platforma 14|15 Baťova institutu bude hostit stánky s nejlepšími potravinářskými produkty oceněnými např. Perlou Zlínska. Své umění zde předvedou i již zmínění mistři lidových řemesel. „Na pódiu se o pestrý program postará Dechový orchestr mladých Zlín a mažoretky, Dívčí saxofonový orchestr Luhačovice, Cimbálová muzika Husličky a Cimbálová muzika Pavla Štulíra ze ZUŠ Uherské Hradiště, kapela Crowses ze ZUŠ Zlín, dále populární VOXEL, Avion Big Band a kapely Dr. Zeppelin a Argema,“ konstatovala Kousalová.

Děti se mohou vyřádit na dopravním hřišti BESIP a také v Jump parku FABRIKA, který bude fungovat po celý den. Kromě toho je pro ně připravena farmářská stezka a festival řemesel a rovněž atraktivní aktivity a hry v rámci akce Třídíme odpady hravě. Připravena zde bude i prezentace středních škol Zlínského kraje. Svoji činnost představí také vinaři, včelaři, rybáři a myslivci a prohlédnout si bude možno i výstavu drobného zvířectva.

Ve Vavrečkově ulici se bude celý den konat výstava moderní zemědělské techniky a budou se zde konat projížďky v kočáru s koňmi ze Zemského hřebčince Tlumačov. Svou činnost a dovednosti představí hasiči a záchranáři. Od 11.00 do 18.00 hodin najdou zájemci ve stánku Jedu na dřeň všechny informace o dárcovství kostní dřeně a mohou se i sami přihlásit do registru dárců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x