Onsemi přinese obří investice do Rožnova a pomůže ekonomice i rozvoji celého kraje

foto: onsemi
ZLÍNSKÝ KRAJ – Až tisícovka volných míst, pozitivní vliv na ekonomiku celého kraje a rozvoj regionu. To všechno přinese podle hejtmana Radima Holiše obří investice amerického výrobce polovodičů ON SEMICONDUCTOR (onsemi). Ten plánuje rozšířit výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm. Investice dosáhne v přepočtu částky přibližně 46,3 miliardy korun.

Výrobce polovodičů ON SEMICONDUCTOR, tedy zkráceně onsemi, chce vložit své investice do rozšíření výroby v Rožnově pod Radhoště. Společnost ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek. Jakmile je vláda schválí, musí je potvrdit ještě Evropská komise.

Onsemi předpokládá, že po rozšíření by mohl rožnovský podnik přispívat do HDP Česka více než šesti miliardami korun. Vyrábět by přitom měl inteligentní výkonové polovodiče, které slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. Výroba by navázala na současné provozy, které vyrábí krystaly křemíku a křemíkové čipy.

„Společnost onsemi patří ve svém oboru mezi světové top hráče. Velmi nás těší, že se i díky našim aktivitám podařilo dojednat takto významnou investici v našem regionu. Komunikace mezi firmou a krajem probíhala více jak rok. Psali jsme doporučení pro amerického investora i pro vládu. Děláme maximum pro to, abychom nabídli co nejlepší podmínky technologickým společnostem a zvýšili konkurenceschopnost regionu. Investice v Rožnově je pro nás skvělou zprávou, bude mít pozitivní ekonomický dopad na celý Zlínský kraj a přinese až tisícovku nových pracovních míst v atraktivním oboru,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Kraj chce na svém území vytvořit co nejlepší podmínky pro rozvoj moderních technologií. Jedním z dalších kroků je například vstup kraje do národního polovodičového klastru Czech National Semiconductor Cluster (CNSC). Ten sdružuje společnosti a instituce, které se zajímají o rozvoj odvětví vývoje a výroby polovodičů. CNSC byl zformován v roce 2023 jako nositel české polovodičové agendy připravující Národní polovodičovou strategii.

V polovině června navíc krajské zastupitelstvo schválilo aktualizaci Regionální inovační strategie Zlínského kraje. Zdůrazňuje se v ní oblast polovodičů jako jedna z klíčových specializací Zlínského kraje.

„Klíčová je pro nás také spolupráce s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. S tou jsme v letošním roce podepsali smlouvu o spolupráci s jasně definovanými cíli. Vstupem do klastru chceme univerzitě pomoci pootevřít dveře k dalším vzdělávacím aktivitám a zahraniční spolupráci, které přilákají talentované lidi ke studiu a práci ve Zlínském kraji. Vzdělaná a vysoce kvalifikovaná pracovní síla je pro jakoukoliv technologickou společnost zcela zásadní a přináší prospěch celému regionu,“ dodal náměstek hejtmana zodpovědný za finance a rozvoj podnikání David Vychytil.

Kraj v souladu se zamýšlenou investicí onsemi už podpořil Univerzitu Tomáše Bati příspěvkem 200 milionů korun na výstavbu nové budovy U1 Fakulty technologické. Podmínkou této dotace ale je založení nových studijních oborů, které budou připravovat mladé lidi na práci v moderních technologických odvětvích, a větší důraz na spolupráci s firmami. Jeden z nových programů bude navíc přímo zaměřený na polovodičové materiály a technologii. Předpokládá se, že první studenti na něj nastoupí už v roce 2026.

Vedení kraje navíc na začátku června rozhodlo o poskytnutí takzvaného voucheru asistence UTB ve výši 403 tisíc korun. Padnout má na přípravu mezinárodního strategického projektu „Silicon Valleys in Europe – SILVA“. Ten bude s onsemi a partnery z Německa a Nizozemí řešit vzdělávání budoucích odborníků v oblasti polovodičů.

Finanční podpora byla UTB poskytnuta v rámci projektu Smart akcelerátor Zlínského kraje III, spolufinancovaného z Operačního programu Jan Amos Komenský. Samotný mezinárodní projekt SILVA má být financován z prostředků European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA).

--> --> --> --> -->