Oprava kanalizace na Březnické probíhá bezvýkopovou metodou

ZLÍN - Oprava dešťové kanalizace na ulici Březnická ve Zlíně probíhá speciální bezvýkopovou technologií. Frézování je řízeno dálkově pomocí stroje.

Asi dva měsíce potrvá oprava dešťové kanalizace v Březnické ulici ve Zlíně v úseku mezi zimním stadionem a kruhovým objezdem u Lesního hřbitova. Stavební firma tuto opravu provádí speciální bezvýkopovou metodou. Díky tomu nedochází k narušení povrchu vozovky.

Tato technologie nedělá opravu pouze slupkou, ale proniká i do okolí obsypu kanalizace a zpevňuje ji tak i staticky zvenku. To způsobí, že se i několik následujících desítek let nebude dál hýbat,“ uvedl jednatel firmy Medřa stavební s.r.o. Jaroslav Medřický. Zjednodušeně řečeno jde o injektování polyuretanu do potrubí.

Pryskyřice, která se vstřikuje, funguje jako montážní pěna. Vyfrézovanou částí připravenou frézovacím robotem ovládaným pomocí kamery na dálku je aplikována nejen uvnitř, ale i vně potrubí, kde utěsňuje vzniklé praskliny a netěsnosti. „Ta obsluha robota je docela složitá, protože nesmíte opomenout sebemenší detail. Každá netěsnost se vymstí, protože ten komponent reaguje se vzdušnou vlhkostí. Jakmile pryskyřice zatuhne, je hotovo, nedá se už ničím rozpustit,“ přiblížil specifika metody jednatel firmy Prokatec s.r.o. Bronislav Hašek.


Oprava kanalizace je první etapou připravované celoplošné obnovy povrchu Březnické ulice. Tuto investiční akci, jejíž součástí bude také oprava poruch a zesílení okraje komunikace, plánuje Ředitelství silnic Zlínského kraje na léto.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x