Oprava silnice I/49 u Lípy brzdí provoz

Foto: televize TVS
ZLÍNSKO - Trpělivostí se v těchto týdnech musí obrnit řidiči na cestě ze Zlína do Vizovic. Zastaví je tu semafor nebo regulovčíci. Asi dvoukilometrový úsek totiž dostává nový povrch.

Až 30 tisíc vozidel denně projede po silnici I/49. Ukázaly to výsledky sčítání dopravy v roce 2020. Z hlediska hustoty provozu je tato komunikace nejvytíženější silnicí první třídy ve Zlínském kraji, a to se projevuje i na jejím stavu. Ředitelství silnic a dálnic je proto nuceno tuto cestu častěji opravovat. Právě před několika dny zahájilo frézování povrchu vozovky u obce Lípa. Poškozený asfaltový koberec zde bude nahrazen novým.

Opravujeme silnici I/49 mezi Lípou a Zádveřicemi. Jedná se o úsek v délce 2200 metrů od slušovické křižovatky po zádveřický motorest. Provoz je veden kyvadlově a řídí ho semafory nebo regulovčíci,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Kyvadlový provoz v tak exponovaném úseku samozřejmě způsobuje problémy. Jde totiž o cestu mezi Zlínem a Vizovicemi. Osobní i nákladní doprava tudy směřuje i dál na Valašsko a sever Moravy, například do Vsetína nebo do Ostravy a také do Polska. Jezdí tudy i těžká kamionová doprava, která asfalt nejvíc poškozuje. Objíždět opravovaný úsek se nevyplatí, řidiči ale musí počítat se zpozděním v řádu minut. Naštěstí ale jen do 8. července, kdy práce za 32,5 milionu korun skončí.

Ředitelství silnic a dálnic rekonstruuje silnici I/49 mezi Zlínem a Vizovicemi postupně. Výměna asfaltového povrchu v okolí obce Lípa navazuje na opravu úseku dlouhého 1200 metrů od zádveřického motorestu směrem na Vizovice. Ta proběhla v září a říjnu roku 2022. A nebyla to poslední investice na této silnici, další by měla přijít na řadu už o prázdninách.

Během letních prázdnin, kdy je intenzita provozu nižší, plánujeme opravu dalšího úseku silnice I/49 přímo v ulicích Zlína, a to od odbočky z ulice Antonínova až po křižovatku s ulicí Osvoboditelů. Termín začátku prací a související dopraví omezení samozřejmě upřesníme předem,“ dodal Rýdl.

Přestože prázdninový provoz je méně hustý a nejezdí tolik kamionů, v případě této opravy se budou muset obrnit trpělivostí nejen řidiči, ale také obyvatelé Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x