Oprava třídy T. Bati a ulice Osvoboditelů zkomplikuje v létě cestování zlínskou MHD

Foto (ilustrační): Jiří Balát
ZLÍN – Ředitelství silnic a dálnic plánuje v létě plošnou obnovu vozovky na silnici I/49 v centru Zlína, přesněji na třídě T. Bati a v ulici Osvoboditelů. Práce silničářů s sebou ale přinesou dopravní omezení, která budu mít dopad i na MHD. Na co se musí cestující připravit? A jaké komplikace je čekají?

Práce silničářů na třídě Tomáše Bati v úseku od Městského divadla po polikliniku a v ulici Osvoboditelů přinesou v létě velký zásah do plynulosti provozu v centru Zlína. Dopravní omezení se dotknou taky provozu MHD. Cestující se proto musí připravit na různé výluky a komplikace, které období od 29. června do 15. srpna přinese.

„Po dohodě se zhotovitelem obnovy vozovek máme připraveno několik variant provozu MHD v centru Zlína, o kterých již nyní informujeme především naše řidiče. Smyslem těchto výlukových opatření je zabezpečit cestujícím i během prací silničářů městskou dopravu v co nejméně změněném rozsahu a s co nejmenšími zpožděními,“ informoval vedoucí dispečer Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Jan Tesař. Upozorňuje taky na odchylky v provozu MHD, které budou pro cestující významné. Samotná omezení se v průběhu prací mohou posouvat v závislosti na postupu dělníků.

Změny na linkách 31 a 70

Od 29. června do 18. července sice budou moci vozidla MHD projíždět po třídě T. Bati, ale jen ve směru od Městského divadla k nemocnici. V opačném směru neprojedou. Autobusy linky 31 z Jaroslavic tak pojedou do centra po ulici Štefánikova. Spoje linky 70 zase pojedou po třídě 2. května. Zastavovat budou na všech zastávkách výlukových tras.

Tyto změny se dotknout i několika zastávek – Bří Jaroňků, Morýsovy domy a Věžové domy směrem do centra Zlína. Ty linky MHD neobslouží.

Změny na lince 32

Dva dny, 3. a 4. července, bude zavedena výluka na lince 32. Autobusy s označením 32X budou jezdit jednosměrným okruhem z centra Zlína na Kudlov a zpět. Do Zlína se tak autobusy budou vracet z Kudlova po Hradské ulici, ale vynechají první část ulice Osvoboditelů, zastaví na zastávce Zimní lázně, pod Stadionem mládeže, okraji náměstí T. G. Masaryka a budou pokračovat přes zastávku Školní. Cestující ze čtvrti U Majáku, od Lesního hřbitova a z Filmových ateliérů směřující do Zlína si budou muset na Kudlově na zastávce U Pomníku padlých přestoupit do jiného autobusu. To samé platí i pro cestující z centra Zlína na Kudlov. Jízdní řád ale bude postavený tak, aby na zastávce U Pomníku padlých měli cestující dost času přestoupit na jiný spoj.

Změny na lince 31P

Od 9. do 18. července se musí na změny připravit i cestující na autobusové lince 31P. Ty totiž budou jezdit k Památníku T. Bati od zastávky Náměstí Míru bez zastavování závlekem přes okružní křižovatku ve Vodní ulici. Tuto změnu způsobí nemožnost odbočit vlevo ze třídy T. Bati do Gahurovy ulice. Závlekem vznikne na lince zpoždění asi 4 minuty.

Trolejbusy linek 6, 10 a 14 pojedou na Jižní Svahy kolem kostela

Během července, dvakrát po dobu asi tří hodin, nebude možné odbočit vlevo ze Štefánikovy do Gahurovy ulice. Trolejbusy č. 6, 10 a 14 tak budou muset směrem na Jižní Svahy jet po objízdné trase ulicí Osvoboditelů, tedy kolem kostela. Nebudou ale zastavovat na zastávkách Školní a Náměstí Míru. Konkrétní termín zatím určený není, tyto změny totiž závisí na postupu stavebních prací. Cestující by tak měli pozorně sledovat výlukové jízdní řády.

Místo točny Antonínova budou vozy MHD používat točnu Sportovní hala

V době od 10. do 15. srpna nebudou moci zajíždět vozy MHD na obratiště Antonínova. Přesněji jde o linky 7, 13, 14, 35 a 36. Jejich trasy tak budou směřovat na točnu Sportovní hala. Nebudou tak zastavovat na zastávkách Antonínova a Poliklinika.

O všech změnách provozu MHD budou cestující informováni pomocí výlukových jízdních řádů na zastávkách. Bližší informace v době stavebních prací objeví i na elektronických zastávkových panelech.

„Domníváme se, že práce silničářů v centru Zlína, dopravní omezení a tvořící se kolony vozidel by letos neměly být příčinou tak velkých zpoždění, s jakými jsme se potýkali před rokem,“ uvedl vedoucí dispečer Tesař. Doplňuje ale, že bude nezbytné, aby si cestující přes léto nechávali určitou časovou rezervu, pokud budou chtít cestovat MHD. Výluky totiž mohou způsobit zpoždění spojů a je možné, že nestihnou přestup na jinou linku.

--> --> --> --> -->