Osvěží a ještě dobře vypadá! V Otrokovicích najdete novou fontánu

Fontána Ještěrkáč v Otrokovicích. Foto: město Otrokovice
OTROKOVICE - Umělecké dílo akademického sochaře Radima Hankeho se stalo funkční součástí nově rekonstruovaného tržiště na Trávníkách. Netradiční fontána s názvem Ještěrkáč přináší oživení a v létě příjemné osvěžení.

Revitalizace tržiště přinesla v loňském roce sídlišti Trávníky novou, atraktivní podobu. Frekventovaným úsekem v blízkosti MHD a pošty denně projdou stovky lidí. I proto se radnice rozhodla pro stavbu, která celý prostor více otevřela a vytvořila příjemné místo pro odpočinek i místní prodejce.

Hlavním prvkem a zároveň dominantou nového prostoru je netradiční fontána. „Každá z místních částí si zaslouží svůj vodní prvek, zatímco na Baťově je chloubou Otrokovic Štěrkáč, na Trávníkách by to mohl být Ještěrkáč,“ komentovala s úsměvem pojmenování nové fontány starostka města Otrokovice Hana Večerková. Fontána přináší do sídliště osvěžení ve více ohledech. Jako bájný ještěr se jistě stane atrakcí pro děti a svou funkcí pomůže v horkých letních dnech.

Hlavní motiv pro fontánu vznikal společně s architektonickým návrhem celého prostranství tržiště, jehož autorem je architekt Ivan Havlíček. Ten provedl výběr zvířete a ke spolupráci oslovil akademického sochaře Radima Hankeho, aby dané téma vyřešil jak tvarově, tak i v barevném návrhu pro skleněnou mozaiku, kterou je celá fontána obložena.

„Snahou nás obou bylo vytvořit výrazný prvek, který toto prostranství vypointuje jak tvarově, tak barevně. Ještěrka je trochu sci-fi a trochu pohádkové zvíře, které si svou podobu vzalo z dětského světa svobodné fantazie. Barva je tu výrazným činitelem, má být živým výrazným prvkem celé fontány. Jejím základním tónem je žlutá, tvořící výrazný kontrast jednak k cihlové barvě zídky, ale také k zeleni trávy v jejím pozadí i k použité dlažbě. Dalšími barvami jsou oranžová, modrá a zelená, které jsou použity pro elipsy a křivky doplňující základní žlutou plochu. Mají evokovat hravost a fantazii pohádkového zvířete, kterému navíc z hřbetu a tlamy tryská voda,“ popsal umělecké dílo autor Radim Hanke.

Centrálním bodem tržiště je zvýšený záhon s původní katalpou, od které se rozvíjí další plocha. Zachován byl princip opěrné zídky, která ale dostala novou funkci odpočinkové plochy s lavičkami. A obnovy se dočkala i zeleň. Zídka z lícového zdivá je lemovaná výsadbou středně vysokých keřů a dvojitou řadou vzrostlých stromů. Samozřejmou součástí nového tržiště jsou i prodejní stoly a lavičky pro odpočinek. Výměnou prošly také informační tabule umístěné v bezprostřední blízkosti tržiště.

Revitalizace prostoru tržiště i s novou novou fontánou vyšla radnici na více jak 8 milionu korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x