Otrokovická starostka popřála Františku Urbanovi ke stým narozeninám

František Urban oslavil sté narozeniny. Foto: Město Otrokovice
OTROKOVICE - Krásné životní jubileum slaví v těchto dnech František Urban z Otrokovic. Ke stým narozeninám mu poblahopřála i starostka města Hana Večerková a předala oslavenci finanční dar, kytici a láhev vína, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Romana Pastuszková.

„Upřímně Vám závidím krásný věk a Vaši vitalitu. Přeji Vám mnoho zdraví, energie a spokojenosti,“ popřála s úsměvem jubilantovi starostka.

Pan František Urban prožil většinu svého života v Otrokovicích. Zpočátku žil v ulici 25. února – dnešní tř. Tomáše Bati. Vyučil se strojním zámečníkem, deset let svého života pracoval jako mistr ve věznici v Ilavě, kde mu prošlo rukama přibližně 350 vězňů, které vyučoval řemeslu. Byl totálně nasazený v Essenu, kde zažil přes 70 náletů. Společně s manželkou Miladou se podíleli na pečlivé evidenci totálně nasazených, a díky nim byly státem odškodněny stovky lidí. Pracoval ve Zbrojovce Vsetín a následně přibližně 40 let v otrokovickém Moravanu, kde se zasloužil o mnoho zlepšovacích návrhů ve výrobě. Pamatuje si Baťův kanál v dřívějším areálu Svitu, když havarovalo letadlo s Tomášem Baťou a jeho pilotem, tak se coby chlapec utíkal na letadlo podívat a vzpomíná, jak kolem jejich domu projíždělo vozidlo s Janem Antonínem Baťou a jeho ženou.

Aktivně pracoval až do svých 75 let a za volant si troufnul usednout ještě v 90 letech. Od mládí byl aktivní člen Sokola, později TJ Jiskra Otrokovice a sportoval celý svůj život. Svému zdraví přičítá zejména otužování ve Štěrkovišti a pravidelné návštěvy sauny. „Saunování můžu každému doporučit. Když ze 100 ºC vlezete do studené vody, to je jak když pohladí,“ doporučuje František Urban. Ještě ve svých 100 letech je pan Urban usměvavý, vitální muž, který se rád podělí o své vzpomínky. Je pyšný na dceru Evu, vnučku Evu a tři pravnoučata.

František Urban je v současné době jediným stoletým občanem Otrokovic, nikoliv však nejstarším. V Otrokovicích v letošním roce oslaví dva občané 102. narozeniny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x