Padá listí… kdopak nám Zlín čistí? Anička to jistí!

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Další z vymalovaných podzimních dnů. Park Komenského. Listí na záhonech a travnatých plochách pod stromy rychle přibývá, ale vlastně ještě rychleji ubývá. V plné a pilné práci na originálním vozítku, které umí sbírat to, co padá seshora, sympatická paní Anna. Jediná, která tady na místě určeném k procházkám a odpočinku usilovně pracuje. Ještě, že se na chviličku nechá vyrušit. Vypne motor a povídá.

Jde vám to pěkně, jen co je pravda…

Listí je opravdu spousta, pro dnešek jsem teprve v rozjezdu, je docela chladno, tak se zahřívám i dekou.

Kam vlastně putuje to listí, až naplníte zásobník?

Myslím, že dnes naplním dva velké kontejnery, vidíte je tady o kousek dál a ještě to podle mého odhadu nebude stačit.

Pořád musíte dávat pozor, lidí všude okolo opravdu hodně…

Určitě, to je možná ze všeho nejsložitější, nesmím nikoho ohrozit, ale lidé by taky měli být pozorní. Možná se to nezdá, ale tenhle úklid je vzhledem k počtu lidí v pohybu a často i jejich slabší pozornosti docela náročný na psychiku.

Ať chceme nebo ne, tady vidíme listopad v pravém slova smyslu. Ale vy určitě nepracujete jenom v hlubokém podzimu. Je to tak?

Jistě, údržba zeleně je celoroční proces, teď se vlastně završuje. Jinak jsme v našem zahradním centru v práci od jara do zimy. Jsem moc ráda, když je město pěkné a platí to i teď s listím.

Mimochodem listí Anna a kolegové uklízejí třeba i na Gahurově prospektu a dalších místech.

Listí je opravdu spousta. Jen ve Zlíně se pohybuje množství v řádech nižších desítek tun. Většina z něj se kompostuje, část taky drtí a následně nalézá využití zase na trávnících, tedy i na místech, kde teď kraluje paní Anna, co to jistí, když Zlín od listí čistí!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x