Památník Tomáše Bati oslaví 90 let a představí hodinky svého jmenovce

Foto: Marie Zdráhalová
ZLÍN – Ve středu si Památník Tomáše Bati připomene 90. výročí své existence. Tak významný den oslaví zahájením výstavy mapující jeho historii a odhalením nového vzácného exponátu – kapesních hodinek, které patřili Tomáši Baťovi.

Milovníci zlínské historie se už teď mohou těšit na velkolepé výročí Památníku Tomáše Bati. Ve středu totiž oslaví 90. let od svého vzniku. Během slavnostního dne bude památník otevřený od 10 do 20 hodin a návštěvníci budou mít vstup zdarma.

Vrcholem celodenního programu bude představení nového exponátu, který rozšíří stálou expozici – kapesních hodinek Tomáše Bati. K tomuto malému strojku měl zlínský velikán velmi osobní vztah a měl je u sebe i při osudném letu do Švýcarska 12. července 1932. Do Zlína je z Toronta přivezla v roce 2018 jeho vnučka Rosemarie s přáním, aby se jednou staly součástí památníku.

V den výročí bude taky zahájena výstava mapující historii a proměnu Památník – Dům umění – Památník. Tvoří ji celkem 70 fotografií historičky Ladislavy Horňákové z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a autora obnovy Baťova památníku architekta Petra Všetečka. Jednotlivé fotografie zachycují zásadní změny interiéru a exteriéru významné budovy.

 K vidění bude také ukázka vybavení, které za doby Domu umění sloužilo potřebám galerie a filharmonie.

Jako kulturní doprovod během slavnostního dne zahrají horňáčtí hudci Josef Slovák a Jakub Šácha. Návštěvníci budou moci také ochutnat dobroty připravené podle receptů Marie Baťové.

Samotná výstava v Památníku Tomáše Bati potrvá až do konce roku 2023.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x