Pilulek netřeba, injekcí také ne. Les léčí zdarma a bezbolestně

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Nelehká doba. Válka za rohem, ceny každý den výš a výš, zdražují potraviny, pohonné hmoty, léky, ale i mnoho dalších věcí, třeba služby. Zdaleka nejen starší generace se naráz ocitá v psychických problémech. Výkonní manažeři kolem padesátky berou antidepresiva, mnozí další hledají pomoc erudovaných lékařů - psychiatrů, pomaličku se roztáčí kolotoč problémů, který právě na podzim zrychluje a někteří z nás ztrácejí dech, přehled i sílu problémům vzdorovat.

Je tu ovšem jedna účinná léčba. Léčba prostá, přírodní, bezbolestná, univerzální a zatím zcela bezplatná. Nazvěme ji pracovně „silvaterapie“, tedy léčba lesem. Tento název v lékařských encyklopediích nehledejte, ale jisté je, že latinský výraz pro les, tedy silva, k tomu svádí.

Změnu lékařských disciplín ode mne nečekejte, zato potvrzení toho, že právě teď, v tomto těžkém období plném zdražování, nejistot a ne zrovna optimistických výhledů do světa, je les přírodním léčivem značného významu, to vám tedy potvrzuji stoprocentně,“ přidává se do diskuse o léčebných schopnostech lesních porostů známý lékař – psychiatr Josef Zvoníček, muž nebývale dlouhé praxe a obrovských zkušeností.

Les je podle doktora Zvoníčka místem, kde vládnou poněkud jiné zákony, než je tomu v lidské společnosti ovládané především touhou po co nejlepším materiálním a finančním zabezpečení, v horším případě vlastním ekonomickém přežití.

Les má svá pravidla, člověk se je sice často snaží v nesmyslné honbě za obohacením narušovat, naštěstí ale dosud vítězí harmonie daná prostě přírodou. Hmatatelně vás sice les nevyléčí, každá návštěva ovšem poskytuje pořádnou dávku kyslíku, fyzické odolnosti, ale hlavně duševní rovnováhy, vřele doporučuji. Ideální je projít se lesem sám se svými myšlenkami, přehodnotit, co je a co je méně důležité a ctít pokoru k tomu, co je kolem nás. Léčba probíhá permanentně,“ nabízí svůj pohled na věc zkušený lékař.

S jeho názory se ztotožňují další lidé.

„Já mám do lesa opravdu kousek, když se do něj vydám, jsem v něm nad Zlínem za pár minut,“ říká třeba policistka Monika Kozumplíková s tím, že les je opravdu něco jako osvěžení mysli.

Starostka Koryčan, tedy města obklopeného chřibskými lesy, Hana Jamborová, má v tomto směru také jasno.

„Když mi to umožní čas, čerpám sílu právě v lese, ranní procházka nebo vyjížďka na kole a posezení v tichu třeba nedaleko naší přehrady, to je balzám na duši, stačí pár desítek minut a jsem nabita na celý náročný den,“ potvrzuje léčivou sílu lesa také ona.

„Nepochybně má les přímo kouzelnou moc, pobyt v něm osvěží, rád si dám zabrat například na kole. Myslím, že jde mimo jiné i o velice důležitou prevenci, takže s názorem odborníků naprosto souhlasím, les je opravdu plný léčivé síly, někdy to podceňujeme, je dobré si to připomenout nejen ve chvílích, kdy se do porostů valí zástupy lidí na „lov“ hřibů,“ doplňuje Zlíňan Jan Macharáček.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x