Plavecká škola Zlín: když neplaveme, pomáháme

Foto: Plavecká škola Zlín
ZLÍN - Vlny a vlnky mají docela rádi, vždyť také ve zlínské Plavecké škole pracují zpravidla bývalí výkonní sportovci, kterým voda učarovala už coby dětem a ve svém souznění s ní pokračují i v zajímavém zaměstnání. A dokonce se umějí popasovat i se dvěma jinými vlnami, které rádi mít nemohou. Proti vlnám nákazy koronavirem se musí tvrdě bojovat.

Tak jako jinde vývoj pandemie v první vlně na jaře letošního roku zaskočil úplně všechny. Bazény se před polovinou března zavřely a tím vlastně skončila až do června vlastní činnost, která se ve výuce týká ponejvíce druháků a třeťáků ze 43 základních škol Zlína a širokého okolí.

„Opravdu zvláštní doba, z plavců se tak stali lidé úplně jiných profesí. Ve velkém jsme začali šít. Vyrobili jsme přes 3500 roušek. Ty jsme následně věnovali nemocnicím ve Zlíně a v Uherském Hradišti, další pak zlínská radnice rozdala potřebným,“ vybavuje si ředitelka školy Blanka Kalendová.

Teď při druhé vlně zůstali plavci a jejich svěřenci zase na suchu. Ale ne bez elánu a nápadů.

„Plavecký výcvik v naší osvědčené zlínské pětadvacítce nemůže pokračovat. A tak, když jsme byli požádáni o jakoukoliv práci, věděli jsme, že ji vezmeme,“ popisuje Hana Maršálková, další bývalá výborná plavkyně, zástupkyně ředitelky.

Čtyři pracovníci tak absolvovali školení trasování, které si pak v praxi vyzkoušeli přímo na Krajské hygienické stanici, další pomáhali v mateřských školách, kde chyběl personál, jiní si vyzkoušeli práci přímo na odběrovém místě i v laboratoři.

Svoji pomoc nabízejí i teď, kdy nákaza mírně zpomaluje, ale zdaleka není vyhráno.

„Samozřejmě bychom se co nejdříve rádi vrátili k našemu hlavnímu poslání, což je výuka plavání. Ale kdy to bude, zatím pořád nevíme, nadále tak nabízíme náš pracovní potenciál, jak jen to půjde,“ dodávají dobří lidé z Plavecké školy Zlín.

Zdroj článku: Adéla Václavíková