Podívaná pro opravdové znalce. Modráčkové v akci za dohledu čápa

Začátkem dubna se slaví Den ptactva. Foto: Jiří Sviečka
BISKUPICE - Když je na samém začátku dubna Den ptactva připomínající se nejen u nás, ale vlastně po celém světě, mělo by to znamenat, že se na opeřené "zkrášlovače" přírody zaměří pozornost více než kdy jindy. Určitě jste si mimo jiné všimli, jak se v dubnu postupně ptactvo dává do zpěvu. Aby ne, když je tu jaro, což mají ptáci rádi, však také v tomto ročním období zakládají rodiny a pak přivádějí na svět mladé.

To by tak hrálo, aby si toho neužíval i Jiří Sviečka z Biskupic, který bývá zván přítelem všeho ptactva. Ptáků vzácných, běžných, velkých, malých, drobných i mohutnějších. Co tento muž za svých ornitologických výpravách a pozorováních viděl, tím se může pochlubit opravdu málokdo.

„Budu mít na Den ptactva roku 2023, tedy na 1. dubna, ty nejlepší vzpomínky. Už proto, že jsem právě dnes zahlédl letos poprvé na našem hnízdě na sloupu uprostřed vesnice konečně letošního čápa. Už jsme měli trochu obavy, kdepak že se nám zdržel. Stejně tak budeme čekat za pár dní samičku a pak začne každoroční těšení se na klasické věci. Tedy nejdříve hry čapí lásky, pak kladení vajec, sezení na nich, potom narození mladých čápíků, učení se létání, rodinný život na hnízdě, společné lety a samozřejmě poté někdy ve druhé polovině srpna loučení a odlet do takzvaně teplých krajin,“ dívá se Jiří na dny, týdny a měsíce příští.

Ovšem Den ptactva byl pro něj šťastným dnem i z jiného pohledu. Jak známo, tento ornitolog je jedním z největších světových kroužkovačů ptáků, zvládl přes dvě stě druhů a přes 250 tisíc kusů. Radost mu vždy udělají na tahu v jeho lokalitě Sedélko nad Biskupicemi vzácní ptáci. Teď se mu ohlásili hned tři nádherně zbarvení modráčci.

„Každý maličko jiný, jeden byl tak krásně a naprosto nevídaně zbarvený, že jsem opravdu hleděl, tak pestře vybarveného jsem ještě nikdy neviděl,“ přiznal extraznalec.

Mimochodem tento pěvec, slavík modráček, se latinsky označuje lako Luscinia svecica. Jeden z nejkrásnějších drobných ptáků se vlastně ve svém „příjmení“ panu Sviečkovi velmi blíží…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x