Podzim umí léčit barvami. Ale zdaleka ne každého

Podzim léčí tělo i duši. Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Často bývá zcela nespravedlivě společně s mladším "bráškou" listopadem pasován na nejméně oblíbený měsíc spojený s chladem a plískanicemi. Přitom je i letos druhá část měsíce října jako stvořená pro něco, co se může blížit přírodnímu léčení nádhernými barvami měnícími se den co den přímo před očima.

Kdo vyrazí do přírody, nemůže být zklamán. Ale ještě to neznamená, že se mu povede vzít si právě teď to pozitivní, co více vnímaví mohou brát a rádi dostávají. Listí se opravdu právě teď barví do překrásných variací a to, co momentálně nabízí na Zlínsku příroda, je obdivuhodné, posilující těžce zkoušené duše.

„Ale pozor, neplatí to zdaleka pro každého. Příroda teď opravdu poskytuje nebývalé krásné výhledy, nemusíte vůbec na rozhledny anebo do lesních porostů, je tomu tak i v městských zástavbách s listnatými stromy. Ale pořád velmi často platí, že se lidé dívají a přesto nevidí. Na vině je každodenní spěch,“ popisuje stav věcí barevných známý psychiatr Josef Zvoníček.

Sám popisuje své časté cesty za klienty mezi Otrokovicemi a Štítnou nad Vláří.

„I já se cítím být hodně vázán časem, ale tu krásu kolem Luhačovic, Petrůvky a dalších lokalit naštěstí stačím vnímat, opravdu to pomáhá. Kdo může, ať se zastaví, rozhlédne, zavnímá, je to v čase obav ze zdražování anebo rychlého opětovného nástupu covidu kolem nás docela důležité, třeba preventivně,“ dodává znalec lidské psyché.

Právě v těchto dnech je barevná škála listí opravdu nevídaná.

„Jezdím do Luhačovic několikrát ročně, zpravidla nezapomenu ani na zdejší přehradu. Říkám, že teď je to tu snad nejvíce „pohlazující“ a inspirující, přímo cítíte, jak okřeje duše,“ vypráví na břehu známé vodní nádrže Petr Skalička z Ostravy.

„Pokud chceme brát z všednodenností to pěkné, je třeba se dívat jinýma očima a žít okamžikem. Není to o tom, že se budeme opájet minulostí a bát se budoucnosti, jakkoliv se to může zdát objektivní,“ vypráví psychiatr Zvoníček.

„Žijeme teď, přítomností a dobré vjemy z ní jsou zárukou vyrovnané psychiky. Úzkost je matkou strachu a ten už pak předvstupenkou k nám do ordinací, kde pracně léčíme duševní poruchy a nemoci. Zrovna teď se dá na barvách podzimu získávat v tomto směru tak důležitá i když neviditelná imunita,“ dodává zkušený lékař.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x