Pomoc během pandemie změnila zlínské studentce pohled na děti z dětských domovů

Foto: UTB
ZLÍN - Pomoc studentů Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně během pandemie koronaviru pokračuje. Studenti se v posledních dnech intenzivně zapojili do pomoci v dětských domovech, učí v tzv. sběrných školách a velký zájem je o ně také v rodinách zdravotníků, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Univerzity Tomáše Bati (UTB) Petra Svěráková.

Na Fakultě humanitních studií (FHS) UTB neustávají telefony. Plní se také emailové schránky ředitelů jednotlivých ústavů. Žádostí jsou desítky, vždy s jediným konkrétním požadavkem. Potřebujeme studenty. O pomoc volají dětské domovy, sběrné školy i zdravotníci, kteří jsou zapotřebí v nemocnicích. Například paní Silvie Svobodová, která pracuje na hematologicko-transfuzním oddělení zlínské nemocnice.

„Mám syna ve třetí třídě. Studentka, která k nám dochází, je velice laskavá, ochotná a flexibilní. Jsem nesmírně ráda, že tato forma pomoci ze strany studentů existuje. Společně se synem navázali přátelský vztah, syn Terezu respektuje a její pomoc je pro nás velmi přínosná, nemusím si brát ošetřovné, a mohu tak pokračovat ve své práci,“ svěřila se Silvie Svobodová.

„Chodím do rodiny v osm hodin ráno, pomůžu s připojením do výuky, případně s drobnými technickými problémy, které v průběhu online hodin občas nastávají. Po skončení látku zopakujeme, uděláme úkoly a jdeme třeba ven,“ doplnila Tereza Jurajdová, studentka Ústavu školní pedagogiky FHS UTB.

Množí se ale také žádosti z dětských domovů. K dnešnímu dni jich požádalo o pomoc již sedm ze Zlínského kraje. Univerzita Tomáše Bati vyhoví všem.

„V dětských domovech máme aktuálně 23 studentů. Jejich činnost je podobná práci ve škole. Připravují online vyučování pro děti nejrůznějšího věku. Také ale pomáhají s doučováním a odpoledními aktivitami,“ doplnila Adriana Wiegerová, ředitelka Ústavu školní pedagogiky FHS UTB ve Zlíně.

„Je to pro mě obrovská zkušenost, díky ní jsem změnila pohled na děti z dětského domova. Práce vychovatelů je tady opravdu náročná. Je těžké a velmi emotivní poslouchat děti, když vypráví o životě ve svých rodinách,“ řekla například studentka oboru Učitelství pro první stupeň ZŠ Pavla Hudáková.

„Zpočátku jsem se dost bála, protože jsem nikdy v dětském domově nebyla, a tak jsem nevěděla, co mám od toho očekávat. Bála jsem se, jaké děti budou a jak budeme spolu fungovat. Nakonec se moje obavy nenaplnily. Je tady skvělý kolektiv a děti jsou moc šikovné, i když některé jsou slabší třeba v češtině, snaží se,“ popsala Tereza Hrbáčková, která studuje čtvrtým rokem studijní program Učitelství pro 1. stupeň ZŠ.

Počet studentů Fakulty humanitních studií UTB, kteří pomáhají s výukou, stále stoupá. 123 studentů nyní učí v tzv. sběrných a základních školách, zhruba další stovka jich pomáhá při doučování a online prezentacích. Dobrovolníci z řad studentů pracují ale také v nemocnicích, tam jich má zlínská univerzita na 200. Dalších 70 pomáhá v domovech pro seniory a přibližně 30 pracuje v call centru, kde studenti pomáhají s trasováním.

„V jarních měsících vyrobila zlínská univerzita tisíce litrů dezinfekce, začala s výrobou nanomateriálu, zaměstnanci i studenti šili také roušky a vyráběli ochranné štíty. A v pomoci pokračujeme i nadále. Velmi si cením všech studentů, kteří zvládají online výuku a ještě k tomu pomáhají tam, kde je právě potřeba, “ uzavřel rektor UTB Vladimír Sedlařík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x