Popeláři mají plné ruce práce, lidé totiž během pandemie produkují více odpadu

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - V době mimořádných opatření, kdy vláda uzavřela školy, řada lidí je v karanténě a mnozí pracují z domova, produkují domácnosti více odpadu, než je běžné. Svoz odpadků se ale zatím daří zajišťovat bez omezení, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Pohled k popelnicím či hnízdům kontejnerů s tříděným odpadem je výmluvný – mnohdy se tam vrší další odpadky zabalené v pytlích. Tato praxe, která není povolena ani za standardních podmínek, je v tomto období velmi nezodpovědná.

Technickým službám Zlín se daří i přes komplikovanou situaci svoz směsného i tříděného odpadu zvládat. Proti běžné situaci je nyní opadu zhruba o 20 procent více. „Je to teď naše absolutní priorita. Máme připraveny krizové scénáře, počítající například s vyšší nemocností či nařízenou karanténou v případě našich zaměstnanců, zatím se ale daří vše zajišťovat v plném rozsahu,“ řekl ředitel společnosti Jakub Černoch. Zároveň ale dodal, že z velké části je to zásluha odpovědného přístupu pracovníků – nikdo v obtížné situaci nehledá úlevy a volno se čerpá jen v nejnutnějších případech.

„Svoz odpadu je sám o sobě obtížná práce, nutnost nosit respirátor či roušku její fyzickou náročnost ještě zvyšuje. Navíc musejí mít na paměti, že manipulují s odpadem, v němž může být kontaminovaný materiál,“ podotkl Jakub Černoch. Aby ulice byly i nadále čisté, měli by lidé třídit odpad ještě pečlivěji než v běžném režimu. Sbírání volně položených pytlů s odpadky totiž znatelně zvyšuje riziko nákazy. Jasná pravidla jsou i pro likvidaci roušky – ta musí být zabalena samostatně a až poté uložena do sáčku v koši.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x