Poštolky ze školky. Minidravci berou Zlín útokem

foto: Jiří Sviečka
ZLÍN - Kdysi město mladých, obuvi, také zeleně, nu a dnes mimo jiné město poštolek. Zlín hlásí každoročně víc a víc oblíbených dravců, kteří se rodí na balkonech zdejších vysokých domů. Teď mají například "ptačí školky" na sídlištích Jižní Svahy a Malenovice. A podle všeho nebudou zaplněné balkony ve vysokých patrech paneláků zdaleka ojedinělé.

Kde pták, tam Jiří. Tedy Jiří Sviečka, přední evropský ornitolog. Ten se v minulých dnech vydal kroužkovat malé dravečky do Malenovic. „Ahoj, Jirko,“ pravila paní Jana Kolářová. To tykání bylo na místě, jde o bratrance a sestřenici.

„My máme na balkoně poštolky už popáté v řadě, už vědí, kam přiletět, občas je přikrmíme kuřecím masem, kdyby se zjara neobjevily, bylo by to pro nás smutné,“ vypráví paní Jana s tím, že poštolčí mimina jsou teď v nejlepším, už vydávají zvuky, dobře se stravují hlavně tím, co jim přinesou v zobácích zvenku rodiče. Po pár týdnech začnou létat a pak se vydají definitivně do přírody. V Malenovicích žijí mláďata v 9. patře a letos platí poláčkovské : bylo (a je) nás pět.

„Podle kroužků pak poznáváme, kdo se nám to do už známých lokalit na balkonech vrací, na Jižních Svazích jsem ale poprvé,“ svěřuje se při další kroužkovací akci Sviečka. V bytě pana Matušky se ptáci usadili v sedmém patře a je tu pro změnu šest opeřených prcků.

Další poštolky se například loni objevily až ve 12. patře zlínského segmentu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x