Pozoruhodnosti martinského víkendu. Husy, houby a jeden beran

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Každý víkend má své kouzlo, v zimě, v létě, na jaře i na podzim. Ten martinský byl ve znamení mnoha zajímavostí. Dominantní v mnoha směrech byly husy. Plno bylo v restauracích, stejně tak na martinských hodech na zlínském náměstí. Tak plno tu bývá spíše zřídka.

„Opravdu moře lidí, neviděla jsem nikoho, komu by nechutnalo. Lidé tu okusili hodně dobrot, samozřejmě, že v hlavní roli byly ty husí. K tomu první mladé svatomartinské víno, natáčet tady reportáž bylo příjemné,“ hlásila Jana Vozárová, reportérka TV Prima.

Ale pozor, zdaleka to všechno nebylo jen o poslední dobou tolik populární martinské huse, kdepak. Důležitou roli ve všemožném hemžení ve svátek tohoto světce hrál úplně jiný zástupce zvířecí říše.

V Provodově měli tamní dobrovolní hasiči na starost obchůzku s voděním berana a v dokonalém maškarním převlečení to bylo hodně náročné. Jak pro chasu, která zvala na taneční zábavu, tak pro samotného čtyřnohého majitele vlněného ošacení. Jeho kamarádi ho nakonec dočasně kvůli únavě uložili na dvoukolku, jak vidíte na fotografii. Společnost mu tam dělal dobový samozřejmě nefunkční samopal. Beran v roli vojáka, to je tedy pecka…

A v Provodově se děly i jiné zajímavé věci…

Paní Naděžda si zblízka prohlížela jeden vzácný martinský houbařský jev.

„Pár kroků od hřbitova rostly v tomto pokročilém čase hezké bedly, zaujalo mne především to, že jedna velká bedla vysoká měla pod kloboukem další, menší, to se nevidí…“

„To je opravdová vzácnost,“ komentovala to známá odbornice ze Salaše na Uherskohradišťsku Alena Filípková. „Bedly až na výjimky rostou samostatně, v určitých rozestupech, abychom je lépe viděli, tohle je pozoruhodné,“ dodala.

A stejně nevšední je to, že ona sama našla na Martina ve Chřibech plný koš nádherných mladých, zdravých hřibů smrkových.

„Takovou sezónu za více než půl století, co chodím do lesa, opravdu nepamatuji,“ uzavřela veškeré martinské víkendové pozoruhodnosti paní Alena.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x