Pracovníci zlínského muzea zjišťovali původ staré galoše i podobu kola značky Baťa

Foto: MJVM
ZLÍN - Přesto, že kvůli koronavirové pandemii jsou brány Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně už několik měsíců zavřené, jeho pracovníci nezahálejí. Mimo jiné se věnují odbornému poradenství, v rámci kterého odpovídají na otázky vědců i zvídavých občanů a nouze není ani o raritní dotazy, serveru Zlin.cz to sdělila vedoucí obchodního oddělení muzea SIlive Lečíková.

„Pořádání výstav je jen pomyslnou špičkou ledovce práce muzea,“ poznamenal ředitel zlínského muzea Pavel Hrubec. „Je to práce nejvíce viditelná a oceňovaná, ale abychom mohli výstavní projekty vůbec realizovat, je třeba odvést mnohonásobně více práce na sběru předmětů, jejich evidenci, ošetření a náležité inventarizaci. Jen řádně vedené sbírky pak mohou být základem pro výstavy, které k nám za běžných okolností lákají návštěvníky ze Zlínska i z mnohem větší dálky.“

Jednou z méně viditelných prací muzejníků je odborné poradenství, které kurátoři muzea poskytují zájemcům z řad veřejnosti. Zvídavé dotazy sahají od těch striktně vědeckých až po vysloveně všetečné – z nedávných je to namátkou dotaz jednoho cyklistického nadšence, zda měly blatníky bicyklů značky Baťa zelený proužek (měly).

Vzácnější jsou i dotazy ze zahraničí, ale i ty se objevují. Rozhodně zajímavý e-mail dorazil třeba z německého Düsseldorfu, kde členové neziskové společnosti provádějící úklid břehů Rýna našli mezi odpadky starou galoši. Protože měla na poničené podešvi cosi, co připomínalo logo Baťa, obrátili se na zlínské muzeum s dotazem, zda se opravdu jedná o baťovský výrobek. Stav boty na fotografiích byl tak špatný, že bylo možné jen vytušit náznak razidla ve tvaru zlínského mrakodrapu na podešvi, a tedy vzdáleně možné spojení s firmou Baťa. Sotva čitelný nápis „Qualität“ ovšem naznačoval spíše německou či švýcarskou výrobu. Firma Baťa sice podobný typ galoší skutečně vyráběla, ale nebyla v Evropě sama. Původ boty tak zůstává stále tajemstvím, ale němečtí nálezci jsou i přes její špatný stav spokojeni, že mají botu téměř sto let starou. Jsou rozhodnuti ji zařadit do archivu své neziskové společnosti, kam ukládají rarity a staré předměty získané při své činnosti. Potvrzují staré rčení, že co je pro někoho odpad, může být pro druhého poklad.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x