Přemnožená divoká prasata dál trápí Zlín. Za uloveného divočáka město vyplácí 5000 korun

Přemnožená divoká prasata dlouhodobě trápí město Zlín. Foto: Město Zlín
ZLÍN – Přemnožení divokých prasat na území Zlína je dlouhodobým problémem. Zvířata se při hledání potravy přibližují opakovaně k obytné zástavbě a představují tak pro obyvatele a volně pobíhající psy potenciální nebezpečí.

V Centrálním parku na Jižních Svazích oznámili lidé v loňském roce desítky případů. Zvýšený výskyt divokých prasat se za rok 2023 týká také městských pozemků sousedících s honitbami Mladcová-Paseky a Vršava, kde probíhá kontinuální odlov těchto zvířat.

Odbor městské zeleně Magistrátu města Zlína proto vyzývá obyvatele, aby se vyvarovali jakéhokoliv kontaktu s divokými prasaty a nedávali jim žádnou potravu.

Problém s výskytem divokých prasat se netýká jen Centrálního parku, ale obecně Zlína. Státní správa myslivosti proto vydala dvě povolení k lovu na nehonebních pozemcích. V obou případech se jedná o pozemky statutárního města. Jedna lokalita je za Zikmundovou vilou u honitby Mladcová-Paseky, a druhá se nachází na Horní Vršavě u honitby Vršava. Zde je povolen už několik let lov na takzvané venčící loučce,“ přibližuje Ladislav Hráček z Odboru městské zeleně SMZ.

V období od 1. září 2023 do 1. ledna 2024 bylo na městských pozemcích uloveno celkem 22 divokých prasat, z toho 18 na Horní Vršavě a 4 v Mladcové-Pasekách.

Zástřelné za ulovené divočáky vyplácí Magistrát města Zlína ve výši pět tisíc korun za zvíře,“ doplnil Ladislav Hráček s tím, že město loni pro odlov divokých prasat navyšovalo rozpočet. Za stejné období pak myslivci v honitbách Obce s rozšířenou působností Zlín ulovili celkem 720 kusů divočáků.

Divoká prasata mohou pro veřejnost i volně pobíhající psy představovat potenciální nebezpečí. Zvířata mohou být agresivní a reagovat nepředvídatelně, zejména pokud jsou vyrušena nebo cítí ohrožení. V záhonech vyhledávají cibuloviny, v travnatých plochách vyrývají žížaly, hraboše a živočišnou potravu. Nová teritoria si pak hledají právě kvůli přemnožení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x